Așa cum ne-au demonstrat condițiile meteorologice din anii precedenți, protejarea copacilor de îngheț în timpul primăverii timpurii este extrem de necesară. Astfel, livada nu are de suferit în cazul în care temperaturile cresc o perioadă, urmând să scadă brusc. Pomii tineri, de trei, patru ani sunt cei mai afectați.
Protejare pomi fruiferi – Fumigația
Una dintre cele mai eficiente metode de protejarea a pomilor fructiferi este fumigația. Fumul rezultat din arderea unor produse poate ajuta, însă este foarte important să ținem cont de măsurile de siguranță și prevenție contra incendiilor.
Pentru început trebuie să vă folosiți de materiale care ard ușor, asemenea rumegușului, buruienilor uscate sau bălegarului păios. Apoi, aceste grămezi vor fi așezate la distanță de 10 metri, în direcția în care bate vântul. În acest fel, fumul curprinde toți copacii.
Dacă doriți să construiți o fumigenă, folosiți doi pari, unul vertical, bătut în pământ și altul orizontal, la baza cărora așezăm materiale ușor inflamabile. Astfel, pomii pot fi protejați de brumă, atunci când temperatura nopții este de 1-2 grade Celsius.
Protejare pomi fruiferi – Zăpada
Înmugurirea timpurie poate fi evitată cu ajutorul zăpezii, pusă la rădăcina copacului, în strat gros și bătătorit. Astfel, temperatura va rămâne mai mică, iar procesul de înmugurire va fi mult mai lent. Această metodă este destul de simplă și nu necesită alte acțiuni care pot consuma mult timp.
Protejare pomi fruiferi – Mușuroirea
Scopul mușuroirii este de a proteja rădăcina copacului. Așadar, tot ce trebuie să faceți este construirea unui mușuroi de pământ, la baza copacului, înalt de aproximativ 30 de centimetri. În plus, puteți opta și pentru paie sau fân. În cazul în care doriți să investiți în alte materiale, puteți folosi pânză de sac din iută, hârtie de ziar sau plase speciale de protecție regăsite în magazinele de specialitate.
Protejare pomi fruiferi – Îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu și alte tratamente
Îngrășămintele pe bază de fosfor și potasiu au rolul de a întârzia intrarea în vegetație a copacului. În plus, cu ajutorul îngrășămintelor crește rezistența la temperaturile scăzute, în special în cazul florilor copacilor.
Un alt rol important îl au și tratamentele cu fungicide, aplicate doar pe parcursului stadiului repausului vegetativ al copacilor. Specialiștii recomandă ca primul tratament să se aplice în noiembrie sau decembrie. În luna februarie se recomandă folosirea uleiului horticol, alternativ cu produse cuprice, cu scopul de a proteja scoarța și mugurii latenți de ger. Tratamentul trebuie făcut în zilele în care nu plouă.
De asemenea, pomii fructiferi trebuie protejați prin tratamente împotriva rozătoarelor și a altor animale. Împotriva animalelor mai mari este necesară construirea unui gard în jurul livezii. Împotriva rozătoarele mici se poate folosi un amestec de var cu balegă. Astfel, mirosul va ține animalele la distanță.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!