Trucuri și sfaturi

Produsele din bucătărie pot înlocui chimicalele pentru grădină. Cum se folosește sarea, zahărul sau usturoiul

Produsele din bucătărie pot înlocui chimicalele pentru grădină. Cum se folosește sarea, zahărul sau usturoiul
Produsele din bucătărie pot înlocui chimicalele pentru grădină. Cum se folosește sarea, zahărul sau usturoiul

Grădina de legume poate avea multe probleme dacă nu este îngrijită corespunzător. În afară de fermierii care fac comerț, majoritatea oamenilor doresc să își planteze câteva legume pentru a mânca produse sănătoase, din curtea lor.

Totuși, acest lucru se anulează, de multe ori, din cauza produselor chimice folosite împotriva inevitabilelor boli și dăunători. Soluția constă, bineînțeles, în folositea unor produse ecologice pe care, de cele mai multe ori, le găsim în casă și care nu sunt deloc costisitoare.

Cum să folosiți sarea în grădină

Sarea este un bun insecticid, în special împotriva acarienilor și viermilor de varză. Această soluție este, pe lângă utilă, și foarte puțin costisitoare și se prepară astfel:

  • 100g sare de bucătărie
  • un litru de apă

Amestecați bine soluția și apoi stropiți plantele cu ea, în special tomatele atunci când sunt afectate de mană. Astfel, frunzele vor cădea pentru a îndemna creșterea fructelor, sarea luptând împotriva reapariției manei.

Sarea mai are și rol de fertilizator și poate fi folosită atunci când plantele dezvoltă 8 frunze adulte, la începutul verii. Această soluție nu se toarnă direct peste rădăcini sau frunze, ci în șanțuri aflate la 10 cm de rădăcina plantelor. Soluția se obține prin dizolvarea sării în apă și este de mare ajutor pentru sfecla roșie.

Cum se poate folosi usturoiul în grădină

Usturoiul are rol antibacterian, luptând contra afidelor și acarienilor, infecțiilor, făinării, ruginii sau ciupercilor. O soluție obținută cu ajutorul usturoiului poate ajuta plantele, având rol de prevenire a bolilor sau dăunătorilor. Această soluție se obține prin a amesteca 50g de usturoi la o găleată de apă. Puteți înlocui usturoiul cu un litru de chefir refermentat și veți obține aceleași rezultate.

Înainte de plantarea cartofilor, puteți efectua o dezinfectare a materialului cu ajutorul unei soluții obținută dintr-un kilogram de usturoi pisat și zece litri de apă. Puneți materialul în această soluție, timp de 8 ore, înainte de plantare, atât pentru dezinfectarea tuberculilor, cât și pentru stimularea creșterii.

Cum se poate utiliza zahărul în grădină

Anumiți dăunători, cum ar fi molia verzei, poate fi îndepărtată prin folosirea unei capcane, obținută cu ajutorul zahărului. Puneți zahăr în mai multe recipiente, presărând pe deasupra și un praf de drojdie. Recipientele se pun pe suporturi înalte. Atunci când va începe procesul de fermentare, dăunătorii vor fi atrași de miros și se vor lipi de recipient.

Trandafirii pot fi apărați, cu ajutorul zahărului, de nematode (viermi minusculi). Tot ce trebuie să faceți este să pulverizați trandafirii cu apă și apoi să presărați zahărul pudră care acționează ca un insecticid. Atenție! Nu folosiți această metodă și la grădina de legume, deoarece zahărul va afecta calitatea și nutrienții solului.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.