Medicina orientală folosește multe plante și ciuperci diferite. Interesant este că ciuperca reishi este deosebit de populară.
Are o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv întărirea sistemului imunitar și combaterea cancerului. Cu toate acestea, siguranța sa a intrat recent sub semnul întrebării.
Ganoderma, ciuperca nemuririi, este recunoscută de către Guvernul japonez ca tratament oficial pentru cancer şi e utilizată de mai bine de 2000 de ani în Extremul Orient. Menţine nivelul optim de colesterol şi tensiunea arterială, ajută la tratarea anxietăţii, tensiunii arteriale, hepatitei, bronşitei, insomniei, astmului, se foloseşte ca adjuvant pentru somn, ca diuretic şi laxativ şi pentru a scădea colesterolul.
Cunoscută şi sub denumirea de „reishi”, Ganoderma este considerată în medicina tradiţională chineză drept promotoare a vitalităţii şi longevităţii. Cei care o folosesc, laudă efectele miraculoase ale acestei ciuperci în cazul slăbiciunii şi a oboselii, combaterii inflamaţiilor, conferirii de energie şi forţă şi susţinerii sistemului imunitar.
Deseori utilizată ca imunostimulator pentru persoanele cu cancer sau HIV, Ganoderma s-a dovedit a fi un bun întăritor pentru organism şi un bun combatant al proliferării celulelor canceroase.
Acest articol vă va spune ce trebuie să știți despre potențialele beneficii și riscuri ale ciupercii reishi.
Ce este ciuperca Reishi?
Ciuperca reishi, cunoscută și sub numele de Ganoderma lucidum și lingzhi, este o ciupercă care crește în diferite locații calde și umede din Asia.
De mulți ani, această ciupercă a fost un element de bază în medicina orientală.
În ciupercă, există mai multe molecule, inclusiv triterpenoide, polizaharide și peptidoglicani, care pot fi responsabile pentru efectele sale asupra sănătății.
În timp ce ciupercile în sine pot fi consumate proaspete, este, de asemenea, obișnuit să se folosească sub formă de pudră de ciupercă sau extracte care conțin aceste molecule specifice.
Aceste forme diferite au fost testate în studii pe celule, animale și oameni.
Mai jos sunt 6 beneficii studiate științific ale ciupercii reishi. Primele trei sunt susținute de dovezi mai puternice, în timp ce sprijinul pentru celelalte este mai puțin concludent.
1. Întărește sistemul imunitar
Unul dintre cele mai importante efecte ale ciupercii reishi este că vă poate stimula sistemul imunitar.
Deși unele detalii sunt încă incerte, studiile pe eprubetă au arătat că reishi poate afecta genele din celulele albe din sânge, care sunt părți critice ale sistemului imunitar.
În plus, aceste studii au descoperit că unele forme de reishi pot modifica căile de inflamație în celulele albe din sânge.
Cercetările efectuate la pacienții cu cancer au arătat că unele dintre moleculele găsite în ciupercă pot crește activitatea unui tip de celule albe din sânge numite celule ucigașe naturale.
Celulele ucigașe natural luptă împotriva infecțiilor și cancerului din organism.
Un alt studiu a constatat că reishi poate crește numărul altor globule albe (limfocite) la cei cu cancer colorectal.
Deși majoritatea beneficiilor sistemului imunitar ale ciupercii reishi au fost observate la cei bolnavi, unele dovezi au arătat că poate ajuta și oamenii sănătoși.
Într-un studiu, ciuperca a îmbunătățit funcția limfocitelor, care ajută la combaterea infecțiilor și a cancerului, la sportivii expuși la condiții stresante.
Cu toate acestea, alte cercetări la adulți sănătoși nu au arătat nicio îmbunătățire a funcției imunitare sau a inflamației după 4 săptămâni de administrare a extractului de reishi..
În general, este clar că reishi afectează celulele albe din sânge și funcția imunitară. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina amploarea beneficiilor pentru cei sănătoși și bolnavi.
2. Proprietăți anti-cancer
Mulți oameni consumă această ciupercă datorită potențialelor sale proprietăți de combatere a cancerului.
De fapt, un studiu asupra a peste 4.000 de supraviețuitori ai cancerului de sân a constatat că aproximativ 59% au consumat ciuperci reishi.
În plus, mai multe studii pe eprubetă au arătat că poate duce la moartea celulelor canceroase.
Cu toate acestea, rezultatele acestor studii nu echivalează neapărat cu eficacitatea la animale sau la oameni.
Unele cercetări au investigat dacă reishi ar putea fi benefic pentru cancerul de prostată datorită efectelor sale asupra hormonului testosteron.
În timp ce un studiu de caz a arătat că moleculele găsite în această ciupercă pot inversa cancerul de prostată la oameni, un studiu mai amplu de urmărire nu a susținut aceste constatări.
Ciuperca Reishi a fost, de asemenea, studiată pentru rolul său în prevenirea sau combaterea cancerului colorectal.
Unele cercetări au arătat că un an de tratament cu reishi a scăzut numărul și dimensiunea tumorilor din intestinul gros.
În plus, un raport detaliat al mai multor studii a indicat că ciuperca poate afecta în mod benefic pacienții cu cancer.
Aceste beneficii includ creșterea activității celulelor albe din sânge, care ajută la combaterea cancerului și îmbunătățirea calității vieții la pacienții cu cancer.
Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că reishi ar trebui să fie administrat în combinație cu tratamentul tradițional, mai degrabă decât înlocuirea acestuia.
3. Ar putea lupta împotriva oboselii și a depresiei
Efectele Reishi asupra sistemului imunitar sunt adesea subliniate cel mai mult, dar are și alte avantaje potențiale.
Acestea includ reducerea oboselii și a depresiei, precum și îmbunătățirea calității vieții.
Un studiu a examinat efectele sale la 132 de persoane cu neurastenie, o afecțiune prost definită asociată cu dureri,, amețeli, dureri de cap și iritabilitate.
Cercetătorii au descoperit că oboseala a fost redusă și starea de bine a fost îmbunătățită după 8 săptămâni de administrare a suplimentelor.
Un alt studiu a constatat că oboseala a fost redusă și calitatea vieții a fost îmbunătățită după 4 săptămâni de administrare a pudrei de reishi la un grup de 48 de supraviețuitori ai cancerului de sân.
În plus, oamenii din studiu au experimentat, de asemenea, mai puțină anxietate și depresie.
În timp ce ciuperca reishi poate fi promițătoare pentru persoanele cu anumite boli sau afecțiuni, nu este clar dacă ar beneficia de cei care sunt altfel sănătoși.
4–6. Alte beneficii potențiale
Pe lângă efectele sale asupra sistemului imunitar și asupra calității vieții, ciuperca reishi a fost studiată pentru potențialul său de a îmbunătăți alte aspecte ale sănătății.
4. Sănătatea inimii
Un studiu de 12 săptămâni pe 26 de persoane a arătat că ciuperca reishi poate crește colesterolul „bun” HDL și poate scădea trigliceridele.
Cu toate acestea, alte cercetări la adulți sănătoși nu au arătat nicio îmbunătățire a acestor factori de risc pentru boli de inimă.
Mai mult, o analiză amplă a demonstrat că nu există efecte benefice pentru sănătatea inimii, după ce au examinat cinci studii diferite care au inclus aproximativ 400 de persoane. Cercetătorii au descoperit că consumul de ciuperci reishi timp de până la 16 săptămâni nu a îmbunătățit colesterolul.
În general, sunt necesare mai multe cercetări în ceea ce privește ciupercile reishi și sănătatea inimii.
5. Controlul zahărului din sânge
Mai multe studii au indicat că moleculele găsite în ciuperca reishi pot scădea nivelul zahărului din sânge la animale.
Unele cercetări preliminare la oameni au raportat constatări similare.
Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor nu au susținut acest beneficiu. După ce au evaluat sute de participanți, cercetătorii nu au găsit niciun beneficiu pentru glicemia a jeun.
S-au observat rezultate mixte pentru glicemia după mese. În unele cazuri, ciuperca reishi a scăzut zahărul din sânge, dar în alte cazuri, a fost mai rău decât un placebo.
Din nou, sunt necesare mai multe cercetări și aici.
6. Stare antioxidantă
Antioxidanții sunt molecule care pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor tale.
Datorită acestei funcții importante, există un interes substanțial pentru alimente și suplimente care pot îmbunătăți statutul antioxidant în organism.
Mulți susțin că ciuperca reishi este eficientă în acest scop.
Cu toate acestea, mai multe studii au găsit nicio modificare a nivelurilor a două enzime antioxidante importante din sânge după consumarea ciupercii timp de 4 până la 12 săptămâni.