Este cunoscut deja faptul că cei care locuiesc la bloc au multe restricții, de la liniște până la responsabilități la comun, dar se pare că lucrurile nu stau altfel nici pentru cei care locuiesc la curte. Se pare că și aici sunt multe reguli importante, mai ales când vine vorba despre ocuparea spațiului vecinului. O acțiune greșită te poate costa scump și chiar ajungi în instanță.

Trebuie să înțelegem că și cei care stau la casă au o mulțime de responsabilități, deși pare mult mai simplu să locuiești așa. Chiar dacă ai mai multă intimitate, nu ai restricții de liniște și poți face orice liniștit în curtea ta, se pare că mai există și reguli importante.

Mai exact, vecinii nemuțumiți pot ajunge să își caute dreptatea în sala de judecată dacă, de exemplu, le afectezi cumva spațiul. Printr-o situație clară în acest sens a trecut un bărbat din Adjud, județul Vrancea, care a fost dat în judecată de vecinul său din cauza unei plantații aflate mult prea aproape de gardul său.

Mai exact, acesta a plantat tuie la 0,5 metri de gardul celui de lângă el, deși Codul Civil în vigoare prevede că „arborii mici se plantează la o distanţă de doi metri faţă de gard, iar arborii mari la o distanţă de patru metri”. Vecinul a precizat că cei 20 de arbori de 1,7 metri umbreau livada sa de pomi fructiferi, care nu mai primeau lumina necesară.

Cel reclamat a avut, însă, mare noroc și legea parcă a ținut cu el. Acesta a citit cu atenție Codul Civil și a ajuns la o concluzie: tuia, pomii din curtea lui, formează un gard viu, care este exceptat complet de la regulă.

„La momentul de faţă planta tuia nu depăşeşte aproximativ 1,80 m faţă de sol şi nu are cum să ia lumina pomilor fructiferi ai reclamantului.

De asemenea, fiind gard viu, alături de plantaţii şi arbori de dimensiuni de cel puţin doi metri este exceptat de la obligaţia de plantare la o distanţă de minimum doi metri faţă de limita proprietăţii”, s-a mai apărat familia data în judecată, potrivit Adevărul.

Cererea reclamantului a fost respinsă de Judecătoria Adjud, pe motiv că un gard viu nu poate fi considerat un arbore îna adevăratul sens al cuvântului, ceea ce înseamnă că bărbatul reclamat nu a încălcat cu nimic legea și nu are pentru ce să plătească.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă