Rozmarinul este o plantă aromatică foarte cunoscută pentru mirosul său specific, des folosită la prepararea mâncărurilor. Numele acesteia vine din latină, unde era cunoscut ca “rosmarinus”, în traducere însemnând rouă mării, crescând aproape de apă.
Numele din greacă, “dendrolivano“, s-ar traduce prin “copac de tămâie”, fiind una dintre ierburile care au mai multă putere atunci când este uscată decât când este proaspătă. Tocmai de aceea, rozmarinul nu trebuie folosit în exces, aroma sa fiind mult prea puternică.
Rozmarinul poate îmbunătăți memoria
Rozmarinul este și o plantă medicinală, nu doar aromatică, ale cărei proprietăți sunt cunoscute încă din Antichitate. Una dintre cele mai mari puteri ale rozmarinului este faptul că poate îmbunătăți memoria cu 15%, doar atunci când este mirosit.
Astfel, o persoană care miroase rozmarin, inhalează și compuşii volatili pe care această plantă minune îi conține, care trec în sânge prin plămâni și ajung la creier, influențând direct procesele de memorie.
Un studiu efectuat pe 150 de oameni de vârsta a treia a demonstrat că cei care se aflau în camere cu miros de rozmarin s-au descurcat mult mai bine la testele de memorie decât cei care au stat în încăperi fără miros.
Astfel, s-a demonstrat că mirosul rozmarinului poate îmbunătăți concentrarea, performanța, viteza și acuratețea cognitive ale unei persoane și chiar starea de spirit.
În plus, datorită conținutului de acid carnosic, rozmarinul poate proteja creierul, luptând contra daunelor cauzate de radicalii liberi la nivelul creierului.
Planta aromatică poate ajuta persoanele care au suferit un accident vascular cerebral, grăbind vindecarea, dar și la prevenirea îmbătrânirii creierului, protejându-l de boala Alzheimer.
Alte beneficii ale rozmarinului
Rozmarinul are o mulțime de beneficii și atunci când este consumat sau folosit ca tratament natural. Printre acestea, regăsim:
Este un antibacterian și antimicrobian natural
Rozmarinul are abilitatea de a înlătura complet diferite bacterii gram-negative și gram-pozitive, luptând împotriva infecțiilor bacteriene și a infecțiilor cu stafilococ.
Menține sănătatea sistemului gastro-intestinal
În plus, împiedică dezvoltarea bacteriilor H. pylori, un agent patogen periculos care este asociat cu gastrita și ulcerații la stomac. Rozmarinul reduce leziunile și îmbunătățește structura colonului.
Rozmarinul ajută la menținerea sănătății intestinale, luptând contra bolilor intestinale precum sindromul colonului iritabil și poate fi folosit ca remediu natural pentru stomacul iritat, constipație, gaze, balonare, ajutând la relaxarea mușchilor intestinului.
Este bogat în antioxidanți și compuși antiinflamatori
Rozmarinul are abilitatea de a stimula sistemul imunitar și de a îmbunătăți circulația sanguină, neutralizând radicalii liberi. Datorită celor doi antioxidanți, carnosulul și acizii carnosici regăsiți în rozmarin, are puterea de a reduce inflamația mușchilor, a veselor de sânge și a articulațiilor.