Rețete

Frunze de viță de vie la borcan pentru sarmale. Cum se aleg frunzele potrivite

Frunze de viță de vie la borcan pentru sarmale. Cum se aleg frunzele potrivite
Frunze de viță de vie la borcan pentru sarmale. Cum se aleg frunzele potrivite

Sărmăluțele în foi de viță sunt unele dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești. Acestea se pot găti fie folosind carne tocate, fie cu orez și ciuperci.

Tocmai de aceea, în perioada verii, gospodinele se folosesc de frunzele de viță de vie pentru a găti preparatul minunat, însă pregătesc și frunzele de viță de vie pentru iarnă, conservate în pungi sau în borcane.

Rețetă frunze de viță de vie la borcan

Cum se aleg frunzele potrivite

Frunzele trebuie să fie de culoare verde deschis, fără nervuri groase, culese în special în perioada iunie – iulie, cu o formă cât mai rotundă. De asemenea, frunzele trebuie să fie cât mai curate, întregi și fără semne de boli sau atac al dăunătorilor.

Pentru un borcan de aproximativ 400ml, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 25-30 frunze potrivite de viță de vie
  • saramură, formată din 25g sare neiodată la un litru de apă

Frunze de viță de vie la borcan pentru sarmale. Cum se aleg frunzele potrivite

Frunzele se clătesc în mai multe ape, pentru a scăpa de produsele chimice cu care au fost tratate. Apoi, acestea se pun pe șervețele de hârtie pentru a se usca foarte bine.

După ce s-au uscat, frunzele se pun una în șir pe lung, pentru a se suprapune, iar apoi se rulează împreună pentru a forma un sul. Înainte de a se pune în borcan, acestea se sterilizează.

Saramură se fierbe și se mai lasă 2 minute după ce clocotește, apoi se lasă la răcorit 10 minute. Se toarnă saramura peste frunze, având grijă să țineți borcanele sub o suprafață metalică pentru a prelua din șocul termic.

După înfiletare, borcanele se pot depozita în cămară.

Frunzele de viță de vie se pot pune și la congelator

Frunzele de viță de vie se pot conserva și la congelator. Pentru a le pregăti, veți avea nevoie de aceeiași rețetă de saramură, 25g sare neiodată la un litru de apă, în care să opăriți frunzele timp de câteva minute, până încep să își schimbe culoarea.

După ce s-au scos din oală, se lasă la scurs și la răcit, se așează în grămezi și se pun în pungi de plastic pentru congelator.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete