Pătrunjelul este, de obicei, de nelipsit în bucătăria noastră. Aroma și culoarea acestuia sunt elementele care întregesc preparatul final, fiind de neînlocuit. Totuși, pătrunjelul este și o plantă medicinală care are proprietăți fantastice pentru organismul uman.

Acesta este diuretic, antioxidant, antibacterian, luptă contra diabetului și a bolilor de rinichi.

Proprietățile pătrunjelului

Tratează infecțiile urinare

Pătrunjelul are acțiuni antimicrobiene și diuretice care ajută în cazul infecțiilor urinare.

Întărește sistemul imunitar

Pe lângă proprietățile antimicrobiene, pătrunjelul conține vitamina A, vitamina C și zinc, susținând sistemul imunitar. Acesta este un bun aliat în perioada rece, luptând contra răcelilor și gripelor, dar și infecțiilor.

Luptă contra dibetului

Pătrunjelul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și elimină grăsimile din organism, protejând ficatul prin acțiunea sa antioxidantă.

Reglează tensiunea și retenția de apă

Conținutul de potasiu ajută la eliminarea apei din organism, alături de proprietățile sale diuretice. Acești factori reglează tensiunea.

Previne și tratează anemia

Fiind bogat în fier și acid folic, pătrunjelul poate preveni anemia. Fierul este un component al celulelor roșii, iar acestea sunt responsabile pentru transportul oxigenului în sânge. Acidul folic este responsabil pentru formarea de celule roșii. În plus, pătrungelul conține vitamina C, ajutând la absorbția rapidă a fierului în intestine.

Previne apariția pietrelor la rinichi

Pătrunjelul ajută la eliminarea lichidelor din organism, prevenind, astfel, apariția pietrelor la rinichi.

Susține sănătatea oaselor

Conținutul de vitamina K susține sănătatea oaselor, activând proteinele care sunt responsabile pentru densitatea acestora și care stimulează absorbția de calciu către oase și dinți, prevenind, astfel, osteoporoza.

Informațiile nutritive ale pătrunjelului

Într-o sută de grame de pătrunjel, regăsim:

  • 36 calorii
  • 6.33 g carbohidrați
  • 2.97 g proteine
  • 0.79 g grăsimi
  • 3.3 g fibre
  • 138 mg calciu
  • 50 mg magneziu
  • 6.2 mg fier
  • 1.07 mg zinc
  • 554 mg potasiu
  • 58 mg fosfor
  • 133 mg vitamina C
  • 1.31 mg vitamina B1
  • 1640 mcg vitamina K

Cum se face ceaiul de pătrunjel

Pătrunjelul se poate folosi în salate, sucuri și smoothie-uri, dar și în preparatele noastre preferate. În plus, ceaiul de pătrunjel este o modalitate simplă de consum. Iată cum se prepară:

  • o linguriță de pătrunjel uscat sau 3 linguri de pătrunjel proaspăt
  • 250 ml apă fierbinte

Puneți pătrunjelul în apa fierbinte, acoperiți și lăsați-le la infuzat timp de 10 minute. După ce ați strecurat infuzia, puteți s-o consumați de trei ori pe zi.

Atenție! Ceaiul de pătrunjel nu poate fi consumat de femeile însărcinate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă