Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție foarte importantă pentru familie. Această activitate este una care strânge familia laolaltă, încununând o serie de tradiții speciale din perioada sărbătorilor de iarnă. Fie că este vorba despre un brad natural, fie de unul artificial, copiii, dar și adulții, se bucură de globurile colorate și strălucitoare, de beteală, de luminițele vii și de pregătirea locului în care Moș Crăciun va așeza cadourile.
Istoria bradului de Crăciun
Împodobirea bradului, ca și tradiție, a fost preluată de la triburile germanice, de la mijlocul mileniului trecut. Bradul simbolizează Sfânta Treime, prin prisma formei triunghiulare. Obiectele colorate cu care este împodobit bradul, simbolizează cunoașterea sau bogăția, prin paralelă cu pomul cunoașterii din Grădina Edenului, plin de mere, fructele cunoașterii.
În trecut, în perioada Crăciunului, bradul era împodobit cu fructe, flori, nuci poleite, lumânărele și panglici. Împodobirea bradului în casă era un semn de bun augur, reprezentând pomul fertilizator.
Primul brad a fost împodobit în Lituania, în jurul anului 1510, obicei care a fost adus la Paris de prinţesa Hélene de Mecklenburg. Aceasta a stabilit un factor ale noile tendințe, astfel că toți nobilii își doreau un brad în casă pentru a-și demonstra măreția și puterea.
În jurul anului 1605, bradul de Crăciun ajunge și la Strassbourg, fiind împodobit doar cu mere roșii. Ducesa Dorothea Sybille von Schlesian a fost cea care a adăugat decorațiuni strălucitoare unui brad, în Breslau. În Marea Britanie, bradul a ajuns în anul 1841, ca o declarație de dragoste din partea prinţului Albert către regina Victoria. Prințul i-a dăruit reginei un brad imens, instalat la castelul Windsor. Acesta a fost momentul în care s-a așezat, pentru prima dată, un înger în vârful bradului, fiind urmat, apoi, de o stea strălucitoare.
În 1749, tradiția împodobirii bradului a ajuns și în Statele Unite ale Americii, prin coloniștii germani, stabiliți în Pennsylvania.
Tradiția bradului de Crăciun în România
Deși este un concept mai puțin cunoscut, dacii aveau un cult pentru brad, însă avea o cu totul altă conotație. Bradul era un copac ritual tăiat la nuntă sau la înmormântarea cuiva. Acest obicei se păstrează, în continuare, în anumite zone ale țării.
România a preluat tradiția împodobirii bradului de la regele Carol I de Hohenzollern, în anul 1866. În palatul regelui s-a împodobit pentru prima dată un brad în România, iar, de atunci, românii l-au urmat pe rege în tradiție.
Împodobirea bradului, colindele de Crăciun, preparatele delicioase și atmosfera de familie, sunt factorii care creează sărbătorile de iarnă.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!