În ziua de 24 iunie, creștinii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare este importantă pentru religia ortodoxă, având cruce roșie. În 2021, sărbătoarea cade în timpul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, fiind cu dezlegare la pește.
În noaptea de 23 spre 24 iunie se deschis cerurile
În această noapte, conform credinței populare, Sânzienele, adică niște fete foarte frumoase care trăiesc în pădure, coboară din cer și dansează în locuri pustii. Sânzienele sunt asemenea unor iele și au roluri foarte importante: împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile, tămăduiesc bolnavii și apară semănturile de grindină.
Dansul amețitor al Sânzienelor nu trebuie văzut de nimeni. Deși, se spune, acestea nu pot fi văzute, persoana care le-ar vedea s-ar îmbolnăvi fără leac. Fiind o sărbătoare a fertilității, în noaptea de Sânziene fetele tinere țineau multe tradiții pentru a asigura că își vor întâlni ursitul și că se vor mărita curând.
Această noapte mai este cunoscută și ca Drăgaica, Împărăteasa, Stăpâna surorilor, Regina Holdelor sau Mireasa. Fiecare regiune a țării are propriile tradiții și obiceiuri. Sânzienele sunt creaturi sensibile și pot face rău oamenilor dacă nu sunt respectate. Pot începe vijelii și pot lăsa câmpurile fără rod. Florile galbene, numite tot sânziene, pot fi folosite pentru a afla dacă anul va fi roditor sau dacă fetele tinere se vor căsători curând.
În unele zone ale țării, fetele împleteau coronițe din aceste flori și le aruncau peste casă. În cazul în care coronițele s-ar fi agățat de horn, atunci era semn că se vor mărita în acel an. De asemenea, în acea noapte, fetele își puneau sânziene sub pernă pentru a-și visa ursitul.
Tradiții și obiceiuri de Sânziene
Pentru a afla dacă anul va fi roditor, oamenii puneau coronițe de sânziene la colțul casei dinspre răsărit. Dacă, a doua zi, coronița conținea păr de animale, atunci anul va fi roditor și productiv.
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este dansul Drăgaica, din Muntenia, o scenetă care are scopul de a împrăștia oamenilor noroc și bucurie. Două fete din sat se costumează, una în bărbat, numit Drăgan, iar alta în femeia, numită Drăgaica. Cele două merg din casă în casă și efectuează un dans format din sărituri și îmbrățișări, iar oamenii care le primesc vor avea parte de noroc și bogăție.
Conform datinilor populare, roua din noaptea de Sânziene are puteri miraculoase. Astfel, oamenii care se spală pe trup cu această rouă vor avea trupul suplu, iar cei care se spală pe față cu ea vor fi frumoși. În plus, roua ar avea puterea să vindece artroza și durerile osoase.
Sărbătoarea mai poartă și numele de Amuțitul Cucului. Acest nume vine de la superstiția care spune că dacă nu se mai aude cântatul cucului înainte de Sânziene, atunci vara va fi secetoasă. Oamenii făceau focuri și aruncau în ele substanțe urât mirositoare, dansând în jurul lor, pentru a ține spiritele rele la distanță.
Odată cu sărbătoarea de Sânziene, vara se întoarce spre iarnă. Zilele nu mai sunt atât de lungi, cucul nu mai cântă, florile își pierd mirosul și puterile tămăduitoare, iar rădăcina grâului se usucă.
MULTUMESC FRUMOS!