Traditii și obiceiuri de Sânziene. Ce se face pentru culturi bogate și roditoare

24.06.2020
Traditii și obiceiuri de Sânziene. Ce se face pentru culturi bogate și roditoare

Ziua de 24 iunie este una cu dublă semnificație pentru români. În calendarul creștin ortodox este marcată Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar în popor să se sărbătoresc Sânzienele. 

Ziua de Sânziene este cunoscută drept „Amuțitul cucului”. Această pasăre cântă doar de 3 ori pe an, iar de obicei se oprește în preajma zilei de 24 iunie. Tradițional, se spune că dacă nu mai cântă cucul dinainte de Sânziene, acea vară va fi una secetoasă. De asemenea, ziua de Sânziene este legată de florile galbene care înfloresc în preajma datei de 24 iunie, acestea fiind numite tot Sânziene.

Sânziene se mai numesc și zânele bune. Acestea sunt foarte harnice în ziua de 24 iunie. Ele sunt zâne frumoase ale câmpului, care dau puteri deosebite florilor, în această perioadă, transformându-le în plante de leac.
În tradiția populară, în 24 iunie, se sărbătorește soarele și muncile agricole specifice verii.

 Traditii și obiceiuri de Sânziene. Se aprind focurile

În  ziua de Sânziene, se aprind focuri pe dealuri și oamenii înconjoară casele și ogoarele cu făclii aprinse. Se pune că așa se alungă duhurile rele. Astăzi se sfințesc ogoarele și câmpiile pentru a avea roade și recolte bogate.

În Bucovina, se ține un obicei, numit: boul înstruțat. Se împodobește un taur/bou cu flori și se poartă în sat de o ceată de feciori costumați. Boul este stropit cu apă, pentru a întâmpina vara cum se cuvinte. 

Cei care merg la muncile câmpului, își pun în jurul mijlocului flori de sânziene. Acestea le vor proteja de durerile din cauza muncilor câmpului. Se face și dansul Drăgaicei, pentru belșug și pentru prosperitatea și protecția gospodăriilor și a culturilor.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *