Descoperă

Minunile săvârșite de Sfânta Parascheva. Povestea femeii care și-a dedicat viața credinței

Minunile săvârșite de Sfânta Parascheva. Povestea femeii care și-a dedicat viața credinței
Minunile săvârșite de Sfânta Parascheva. Povestea femeii care și-a dedicat viața credinței

Sfânta Parascheva este sărbătorită de creștinii ortodocși, în fiecare an, pe data de 14 octombrie. Această sărbătoare este de mare importanță pentru români, în special datorită faptului că moaștele sfintei sunt la Iași, unde în fiecare an se ține un pelerinaj dedicat acesteia.

Viața Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut în Epivata, un sat din Tracia, din părinți înstăriți și credincioși. Conform legendei religioase, la vârsta de zece ani, Sfânta Parascheva a auzit la biserica unde mergea cu mama ei, următoarele cuvinte: „Cel ce voieşte să vină după mine, să se lepede de sine şi să ridice crucea sa şi să urmeze Mie”.

La auzul acestora, Sfânta Parascheva a ales calea lui Dumnezeu. La ieșire din biserică, aceasta i-a dăruit hainele sale unui sărac, îmbrăcându-le pe ale lui. Părinții ei au bătut-o atunci când au văzut ce poartă, însă Parascheva nu a regretat.

În schimb, Sfânta Parascheva a plecat la Constantinopol, învățând, de la călugări, orânduieli și rugăciuni. Sfânta Parascheva și-a continuat călătoria și a ajuns, pe jos, până la Iraclia din Pont.

În această locație sfântă, Sfânta Parascheva s-a rugat neîncetat timp de cinci ani, săvârșind nenumărate acte de bunătate. Fiindcă aceasta era dorința ei cea mai mare, femeia a ajuns până în Ierusalim, călcând pe urmele Domnului.

S-a stabilit la o mânăstire de maici până la vârsta de 25 de ani, hotărând, apoi, că este vremea să se întoarcă acasă. După doi ani, Sfânta Parascheva a trecut în neființă, fără să știe nimeni cine este.

Legenda spune că momântul acesteia a fost descoperit atunci când un preot a vrut să îngroape un marinar găsit pe mare. Se spune că trupul acesteia era neputrezit și plin de mireasmă.

Atunci, Sfânta i s-a arătat în vis preotului și i-a zis: „Ridică trupul acesta şi-l îndepărtează că roabă a lui Hristos fiind, nu pot suferi întunericul şi necurăţia”.

Preotul a făcut întocmai, aducându-i trupul în biserica Sfinţilor Apostoli, umplând aerul de miresme şi tămâieri şi cântând dumnezeieşti psalmi.

Minunile săvârșite de moaștele Sfintei Parascheva

După așezarea moaștelor în biserica Sfinților Apostoli, minunile nu încetau să apară. Oamenii de pretutindeni, şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar și cele mai gave, erau vindecați de moaștele Sfintei Parascheva, numai cu atingerea raclei.

Sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva au fost mutate din Epivata în cetatea Tîrnovei, apoi la Belgrad și Constantinopol, urmând să ajungă la Iași.

„Patriarhul Constantinopolului Partenie bătrânul, luând bani de la domnitorul Moldovei Vasile Lupu ca să plătească datoriile Patriarhiei, atârnând de zidul Fanarului din Constantinopol sfintele ei moaşte ce se păzeau de Patriarhie, le-a trimis aici către stăpânitorul Moldovei”.

Minunile săvârșite de Sfânta Parascheva. Povestea femeii care și-a dedicat viața credinței

Catedrala Metropolitană din Iași

Prima dintre minunile săvârșite de Sfânta Parascheva este chiar preamărirea trupului ei cu darul neputrezirii, al vindecării de boli şi al izbăvirii de multe nevoi şi primejdii.

În anul 1888, un incendiu a aprins biserica unde erau depuse sfintele moaște, însă acestea nu au fost atinse de foc. Apoi, moaștele sfintei au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană.

Soția unui preot care suferea de o boală gravă la cap, s-a rugat neîncetat la Sfînta Parascheva. În acea noapte, i s-a arătat Sfânta în vis, spunându-i: „Nu mai plânge, că de acum te faci sănătoasă!”. A doua zi, femeia s-a vindecat complet.

Minunile săvârșite de Sfânta Parascheva au fost nenumărate. Oamenii bolnavi care s-au rugat la aceasta au primit răspunsuri la rugăciunile lor prin vindecare.

Sfânta Parascheva este considerată protectoarea Moldovei, fiindcă, în timpul celor două războaie mondiale, nicio bombă nu a atins Catedrala Metropolitană.

Pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași este considerat cel mai mare pelerinaj din țară. Mii de credincioși vin, în fiecare an, și se roagă la Sfânta Parascheva.

Rugăciune către Sfânta Parascheva

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupra-ne mania cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a caștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toata răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă