În ziua de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, o sărbătoare cu cruce roșie. Conform tradiției populare, Sfânta Parascheva este cunoscută și ca aducătoare de ploi, veselitoarea plugarilor și îmbelșugătoare de roade bune.
Se spune că, de multe ori, chipul Sfintei Parascheva apărea în apropierea râurilor sau fântănilor, fiind considerată ocrotitoarea apelor. Apele în jurul cărora apărea chipul Sfintei, ajungeau să aibă proprietăți tămăduitoare.
Tocmai de aceea, în tradiția populară, icoana Sfintei Parascheva se ține în apropierea fântânilor și a izvoarea. În această zi, se fac pomeni pentru cei trecuți în neființă, mai ales cu pâine și must.
Viața Sfintei Parascheva
Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, la Constantinopol. Părinții ei erau oameni bogați și credincioși. Legenda spune că, atunci când avea vârsta de zece ani, aceasta a auzit în biserică vorbele ”Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie”.
În acel moment, Sfânta Parascheva a decis să urmeze calea Domnului, mergând la călugării din Constantinopol pentru a învăța religia. Acesta pleacă la Ierusalim, la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.
Atunci când avea vârsta de 25 de ani, aceasta aude un înger în vis spunându-i să se întoarcă acasă. Sfântul Varlaam scrie în Cazania sa: „Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.
Sfânta Parascheva s-a întors acasă, fără să spună nimănui cine este și a murit ca o străină, doi ani mai târziu. După o vreme, legenda spune că un sihastru a dorit să îngroape un marinar al cărui trup fusese găsit pe mare.
În locul săpat pentru mormântului marinarului, a fost găsit trupul Sfintei Paraschiva neputrezit și plin de mireasmă. Groparului i s-a arătat în vis o Împărăteasă care îi spunea să scoată trupul de acolo.
Trupul a fost așezat în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia.
Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași pe 14 octombrie 1641, în Manastirea „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași, de către domnitorul Vasile Lupu. În anul 1887, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Iași.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva
Fiind o sărbătoare de mare importanță, Sfânta Parascheva este încărcată de tradiții și obiceiuri populare. Ciobanii se folosesc de această zi pentru a afla dacă iarna va fi călduroasă sau geroasă.
În dimineața zile de 14 octombrie, ciobanii verifică modul în care au dormit oile. Dacă acestea au dormit îngrămădite, atunci iarna va fi grea. Dacă au dormit împrăștiate, atunci va fi blândă.
În această zi nu se lucrează, nu se spală, nu se coase, fiind o zi de rugăciune pentru protejarea familiei. Se spune că, în această zi, nu trebuie să fim zgârciți, ci să oferim ajutor oamenilor care au nevoie. De Sfânta Parascheva se dau de pomană covrigi, lipii și must.
Femeile necăsătorite nu au voie să coasă sau să croșeteze, altfel nu se mai căsătoresc niciodată. În ziua de Sfânta Parascheva nu se mănâncă până la ora 12, atunci când se termină slujba de la biserică.
Despre Sfânta Parascheva se spune că a săvârșit nenumărate minuni. Credincioșii merg, în luna octombrie, la moaștele acesteia, în pelerinaj. Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi alte boli, numai cu atingerea raclei.
Rugăciune către Sfânta Parascheva
Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.
Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin.