O recoltă sănătoasă și productivă se obține cu lucrări agricole din anul precedent care nu trebuie omise. După recoltarea produselor, este important ca agricultorii să facă acțiunile necesare pregătirii terenului.
Cum pregătim toamna culturile de câmp
În primul rând, după recoltare, terenul trebuie curățat de resturile vegetale, fertilizat cu produse pe bază de fosfor potasiu și arat corespunzător.
Lucrări necesare pentru vița-de-vie
După recoltarea strugurilor, este necesară curățenia de toamnă, așa că frunzele, buruienile și crengile uscate trebuie strânse și îndepărtate de spațiul respectiv pentru prevenirea bolilor.
Solul trebuie mușuroit, arat, tratat pentru prevenirea bolilor, aerisit prin subsolaj și fertilizat cu îngrășământ care conține fosfor și potasiu.
Activități necesare întreținerii livezilor de pomi fructiferi
Asemenea legumelor și a viței-de-vie, pomii fructiferi pot fi afectați de boli cauzate de frunzele, crengile și fructele uscate vechi, așa că o curățenie de toamnă este necesară.
Pentru a fi pregătiți de vremea rece, pomii fructiferi au nevoie de o săpătură mică în jurul trunchiului și de fertilizatori specifici. Tulpinile trebuie acoperite cu folii sau resturi vegetale.
Lucrări tomnatice pentru sere
În mediile umede și calde oferite de sere, bolile se pot împrăștia mult mai ușor, așadar, lucrările de întreținere sunt și mai necesare. Toate plantele vor fi curățate de frunze uscate și cosmetizate.
Geamurile serei trebuie să fie curățate cu grijă pentru a permite luminii să pătrundă, iar cele sparte vor fi înlocuite înainte de venirea anotimpului rece.
Lucrări agricole pentru grădina de legume și solar
Specialiștii ne recomandă să fim atenți la ordinea plantării și recoltării legumelor. După ce legume ca roșiile, castraveții sau vinetele au fost recoltate, urmează plantarea legumelor de toamnă, ca morcovii sau spanacul.
În plus, acesta este momentul oportun pentru plantarea noilor culturi perene, sau a usturoiului care se plantează în răzoare, după fertilizarea corespunzătoare a solului.
După cultivarea legumelor și recoltarea rădăcinoaselor din lunile târzii de toamnă, urmează dezinfectarea ghivecelor, vaselor și uneltelor folosite anterior. Specialiștii ne recomandă să folosim resturile vegetale pentru compost.
În plus, terenul trebuie curățat de buruieni.
Întreținerea grădinii cu flori
Plantele trebuie tunse, iar frunzele uscate trebuie îndepărtate. Toamna, înaintea apariției temperaturilor reci, este momentul oportun de plantare a gazonului.
De asemenea, toamna se plantează și florile cu bulbi, iar, în cazul florilor care se plantează primăvara, bulbii acestora trebuie scoși și păstrați la o temperatură propice pe perioada iernii.
Florile în ghiveci sau gardiniere necesită o temperatură mai ridicată, așa că se recomandă adăpostirea lor în anotimpul rece.