Vremea capricioasă și secetoasă a anului 2020 a afectat și sectorul apicol al României. Deși producția de miere a scăzut cu 15-20% față de anul trecut, prețul mierii nu va crește.
Ioan Fetea cere sprijin financiar de la MADR
„Anul apicol este unul ciudat. Rapița nu a răsărit din cauza secetei din toamna și iarna acestui an și, unde a răsărit, s-a ofilit în timpul înfloritului.
În unele zone s-a făcut foarte puțină miere la rapiță, producția nu s-a realizat nici în proporție de 30-35%, undeva la 2-3 kg pe familia de albine, cantitate pe care nici nu merită să o extragi”, a susținut Ioan Fetea.
Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, declară că Ministerul Agriculturii și al Dezvoltării Rurale ar trebui să susțină financiar și producătorii de miere, nu doar zona vegetală.
Acesta a comunicat că cele doua sectoare merg mână în mână, iar apicultura este 100% dependentă de vegetal și că, deși producția a scăzut semnificativ față de cea a anului precedent, prețul nu se va schimba.
„La salcâm este cam același lucru. În zona de vest, la Valea lui Mihai, unde este un bazin melifer foarte mare, 70% a fost înghețat. La fel la Caracal și la Vâlcea, iar unde au fost puține flori nu au secretat.
În aceste condiții, nici aici nu facem mai mult de 30% din producția anuala. La tei, suprafețele sunt mici și mierea nu reprezintă nici 5% din producția anuală.
Nu avem nicio perspectivă, numai dacă ne salvează floarea soarelui, altfel producția din acest an va fi compromisă și estimez la această dată că va fi cu vreo 15-20% mai mică decat anul trecut, care nu a fost un an apicol bun”, a comunicat presedintele ACA.
Mierea românească, amenințată de cea ucrainiană
În ceea ce privește prețul mierii, președintele ACA a susținut că nu poate crește pentru că suntem combătuți de mierea din Ucraina cu 5-6 lei pe kilogram, dar și din cauza dezinteresului românilor asupra acestor tip de produse.
„ACA a făcut o adresă domnului ministru al Agriculturii încă din martie a acestui an să ne sprijine cu 3-4 lei pe kilogramul de miere – doar pentru cei care predau miere fiscalizat, nu pentru toată lumea – ca să îi stimulăm cumva, dar nu am primit niciun răspuns de trei luni de zile.
Nu înțeleg cum poate să facă ceva pentru apicultura, în condițiile în care noi depindem sută la sută de sectorul vegetal. Acestea merg mână în mână”, a declarat Ioan Fetea.
Ministerul Agriculturii a plătit 20 de lei/familia de albine anul trecut
Președintele ACA a comunicat că anul va fi compromis dacă producția de miere din floarea-soarelui nu va da randament. În anul 2019 s-a plătit de la MADR o sumă de 20 de lei/familia de albine, ceea ce a ajutat la iernarea familiilor de albine.
În plus, Ioan Fetea și-a semnalat și nemulțumirea în legătură cu ordinul de ministru cu privire la reglementarea acreditării stupilor de elită și a celor de multiplicare, susținând că a fost făcut “așa, pe picior, la miezul noptii”.