Descoperă

Loboda pune bila leneșă la treabă și întărește sistemul imunitar. Ce alte beneficii are

Loboda pune bila leneșă la treabă și întărește sistemul imunitar. Ce alte beneficii are
Loboda pune bila leneșă la treabă și întărește sistemul imunitar. Ce alte beneficii are

Loboda este o plantă originară din Europa și Asia care poartă denumirea oficială de Atriplex hortensis. Popular, loboda mai este cunoscută și ca spanacul francezului. Deși loboda roșie este cea mai cunoscută, această plantă are mai multe specii, cu mai multe forme și culori.

În medicina naturistă și în gastronomie, se folosesc, de cele mai multe ori, frunzele fragede, tinere, însă planta poate ajunge la înălțimea de 50-150 cm, în funcție de solul pe care este cultivată.

Lobodă – Proprietăți nutriționale

Loboda face parte din aceeași familie ca și spanacul și este bogată în vitamine și fitonutrienți. Într-o sută de grame de lobodă proaspătă, regăsim:

  • Calorii: 19
  • Glucide: 3 grame
  • Proteine: 1.7 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Grăsimi: 0 grame
  • Zahăr: 0 grame
  • Sare: 0 grame

Unul dintre cele mai mari beneficii ale lobodei este conținutul mare de vitamina C, de trei ori mai bogată în această vitamină decât spanacul și de două ori decât lămâia.

În plus, loboda mai conține fier, calciu, vitamina B2 şi vitamina K, magneziu, potasiu, fenoli, proteine, fibre, carbohidrați, saponine triterpene, flavonoide, betalain și oxalat.

Loboda are proprietăți revigorante, diuretice, emetice și laxative.

Despre lobodă se spune că a fost una dintre cele mai vechi plante utilizate în bucătărie din Europa. În plus, planta a fost folosită ca remediu natural, în special împotriva inflamațiilor, icterului și a problemelor menstruale.

Beneficiile lobodei

Susține sistemul digestiv

Datorită conținutului de fibre dietetice și a altor minerale, loboda este o legumă care stimulează digestia, luptă împotriva constipației și problemelor gastro-intestinale mai grave, asemenea ulcerului gastric.

Întărește sistemul imunitar

Datorită conținutului mare de vitamina C, loboda este aliatul sistemului imunitar. În plus, loboda stimulează producția de celule albe, datorită conținutului de acid ascorbic, accelerând regenerarea celulară și vindecarea rănilor.

Îmbunătățește circulația sanguină

Loboda îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi purifică sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, datorită conținutului de vitamina K, loboda are proprietatea de a reduce riscul apariţiei accidentelor vasculare distrugătoare.

Are acțiune depurativă

Fiind un bun detoxofiant și antioxidant, loboda curăță corpul de toxine. Prin conținutul de antioxidanți și vitamina C, loboda are proprietăți anti-îmbătrânire, stimulând producerea de colagen și menținând tenul cât mai ferm.

Tratează afecțiunile respiratorii

Datorită proprietăților antiinflamatoare și emoliente, loboda ajută la tratarea astmului bronșic, bronșitei, a tusei și inflamațiilor gâtului.

Loboda pune bila leneșă la treabă și întărește sistemul imunitar. Ce alte beneficii are

Rețete de sezon cu lobodă

Deși specialiștii recomandă să consumăm loboda în stare crudă pentru a avea parte de toți nutrienții, puteți încerca să o introduceți în mâncarea gătită.

Ciorbă de lobodă roșie

Ingrediente:

  • 5-6 legături de lobodă roşie
  • două legături de ceapă verde
  • două legături de usturoi verde
  • un morcov
  • sucul de o lămâie (sau după gust)
  • o legătură de leuștean

Legumele se spală foarte bine și se curăță. Ceapa și usturoiul verde se taie rondele, iar morcovul se taie bucățele sau se rade, în funcție de preferințe. Loboda se taie fâșii.

Mai întâi, se pune ceapa verde la călit timp de câteva minute. Apoi, se adaugă usturoiul, morcovul și se adaugă apă. După ce legumele au fiert, se adaugă și loboda și se lasă până dă într-un clocot. Apoi, se pune zeamă de lămâie după gust și se adaugă leșteanul proaspăt tocat.

Piure de lobodă cu usturoi

Ingrediente:

  • 5 legături de lobodă verde sau roșie
  • 3-4 căței de usturoi
  • ulei
  • o linguriță de făină
  • două linguri de smântână

Loboda se spală bine și se pune la fiert fără codițe. După ce a dat într-un clocot, se scoate și se pune la scurs, fără să aruncați apa. Usturoiul se călește în puțin ulei, apoi se adaugă un polonic din apa în care a fiert loboda, se adaugă și făina, se amestecă bine, apoi se adaugă și smântâna și loboda. Puteți pune ingredientele la blender, sau le puteți servi așa.

Plăcintă cu lobodă

Ingrediente:

  • foi de plăcintă
  • 7-8 legături de lobodă
  • o ceapă
  • ulei
  • 3 linguri orez
  • verdeaţă
  • piper sare

Loboda se spală în mai multe ape și se toacă mărunt. Ceapa se toacă, de asemenea, mărunt și se pune la călit în puțin ulei. După ce s-a înmuiat ceapa, se adaugă și loboda și orezul și se lasă timp de 10 minute până ce se umflă orezul. Apoi, se adaugă verdețurile, se asezonează cu sare și piper după gust. Foile de plăcintă se ung cu unt, urmând să punem umplutura peste ele. După rulare, plăcinta se pune la cuptor timp de aproximativ 40 de minute.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă