Descoperă

Ceapa coaptă poate face minuni pentru sănătate. Care sunt cele mai importante beneficii

Ceapa coaptă poate face minuni pentru sănătate. Care sunt cele mai importante beneficii
Ceapa coaptă poate face minuni pentru sănătate. Care sunt cele mai importante beneficii

Ceapa, asemenea multor legume, este foarte sănătoasă pentru organismul uman. În timpul coacerii, aceasta nu-și pierde decât uleiurile esențiale, păstrându-și vitaminele atât de importante pentru sănătate.

Ceapa conține vitamina C, având proprietatea de a întări imunitatea, de a proteja celulele și de a ajuta absorbția de fier. În plus, ceapa conține complexul de vitamina B, în special folat (vitamina B9) și piridoxină (vitamina B6), doi compuși necesari pentru producția de celule roșii din sânge și funcția nervoasă.

Beneficiile cepei coapte

Ceapa coaptă poate ajuta persoanele care suferă de diabet, normalizând nivelul glucozei. În plus, conținutul de sulf poate activa pancreasul în scopul producerii insulinei.

Ceapa coaptă protejează sănătatea inimii, datorită conținutului de sulf care ajută la curățarea vaselor de sânge și la scăderea nivelului de colesterol. Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți, conținând peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți flavonoizi.

Ceapa roșie este des recomandată persoanelor care suferă de boli de inimă, datorită conținutului de antocianine, pigmenții naturali care reduc riscul bolilor de inimă și care luptă împotriva diabetului.

Ceapa ajută și la întărirea sistemului osos, prevenind osteoporoza și crescând densitatea oaselor, datorită conținutului de quercetină. Astfel, este recomandat consumul de ceapă persoanelor care urmează tratamente fizice intense, dar și persoanelor în recuperare motorie.

Conținutul de quercetină este responsabil și pentru combaterea bacteriilor, cum ar fi Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) și Bacillus cereus.

Ceapa conține un carbohidrat care ajută sistmul digestiv, numit Fructooligozaharid. Acesta echilibrează flora intestinală. Conținutul de fibre și prebiotice protejează sănătatea intestinelor.

Un alt beneficiu al cepei este combaterea tractului respirator, datorită conținutului de prebiotice inulină și fructooligozaharide.

Cum se poate coace ceapa?

Ceapa coaptă poate face minuni pentru sănătate. Care sunt cele mai importante beneficii

Ceapa se poate prepara atât în cuptor, cât și în tigaie. Se recomandă consumul unei jumătăți de ceapă coaptă în perioada dimineții, pe stomacul gol și încă o jumătate cu câteva ore înainte de culcare.

Ceapa se poate tăia felii sau pe jumătate și se poate pune atât în cuptor, pe o foaie de copt, cât și într-o tigaie antiaderentă în care se amestecă des, timp de 10- 15 minute.

Ceapa se poate consuma zilnic, în doze recomandate. Deși nu există contraindicații specifice, ceapa poate crea aciditate, așa că trebuie consumată de persoanele care suferă de gastrite, ulcere sau hemoroizi doar la recomandarea medicului.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă