Adrian Chesnoiu a făcut publice Programele de ajutorare pentru fermierii români, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a menționat care vor fi schemele de ajutor prin care Guvernul va încuraja agricultura în România.

Românii importă mai multe tomate decât produc

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a menționat că fermierii români nu produc îndeajuns de multe tomate, așa că a pus accent pe Programul Tomata care poate aduce beneficiarilor subvenții de 4.000 de euro. Acesta a susținut că numărul beneficiarilor Programului Tomata a scăzut cu aproape 50%, de la aproape 20.000 în anul 2019 la aproximativ 11.000, în prezent.

Cultura de usturoi este un alt punct de interes, conform Ministrului Agriculturii, însă acesta nu a detaliat structura unui ajutor din partea Guvernului în acest sens, menționând doar că, pentru cultura de usturoi, suma alocată este de 22 de milioane de lei pe întreg programul de susținere.

”Pe lângă acest program, unde oferim 4.000 de euro per beneficiar în cele două cicluri de producție – 3.000 de euro pentru tomate în ciclul unu și 1.000 de euro pentru tomate sau alte culturi prevăzute în program în ciclul doi de producție – avem programul pentru usturoi.

Am fost întrebat de foarte multe ori, domne, dar ce efect a avut acest program. Păi eu cred că fiecare dintre noi când mergem într-un hipermarket am început să găsim usturoi românesc. Și spun asta bazându-mă pe date. Am început în 2019 cu 340 de hectare cultivate de usturoi și am ajuns în 2021 cu 1200 de hectare, și cred eu că anul acesta alocăm 22 de milioane de lei pe întreg programul de susținere a producătorilor de usturoi. O să avem în continuare un număr mare de fermieri înscriși.” – a declarat ministrul Agriculturii, conform Stirileprotv.ro.

Subvențiile pentru motorină, un alt ajutor din partea statului

În anul 2022, Guvernul promite subvenții în valoare de 309 milioane de lei pentru fermierii care utilizează motorină în agricultură.

”Hotărârea de Guvern care vizează sprijinul pentru motorina utilizată în agricultură. Am pus în bugetul pentru 2022 309 milioane de lei, astfel încât să putem să sprijinim un număr cât mai mare de fermieri cu diferența de 1,63 de lei per litru la motorina utilizată în agricultură, pentru că este extrem de important. Este aproape 25 % din prețul carburantului utilizat în agricultură.” – a completat Adrian Chesnoiu, conform sursei citate.

În 2022 se vor lansa 2 programe noi pentru fermieri

Programele de ajutorare a fermierilor în anul 2022. Ministrul Agriculturii promite subvenții de 4.000 de euro

Culturile de cartofi și de struguri de masă vor fi încurajate cu ajutorul a două programe noi care vor fi lansate anul acesta.

”La cartof, deși producem mult, lipsa depozitelor în care să menținem o perioadă mai lungă de timp cartoful pe care-l putem folosi pe perioada iernii a condus la o producție destul de importantă, dar care se vinde la un preț nesustenabil pentru fermieri, iar prin acest program venim să-i susținem în continuare și să aibă încredere, să producă, pentru că din Planul Național Strategic viitor am alocat o sumă de 30 de milioane de euro, special pentru crearea de unități de depozitare, astfel încât în următorii 2 ani să putem reduce nivelul importurilor de cartofi în țară„, a declarat Ministrul.

Ministrul Agriculturii declară că suntem lideri în Europa la producția de vin.

„La strugure de masă nu mai vorbim, avem producție excepțională de struguri, îl transformăm în vin, suntem lideri în Europa la producția de vin și exportăm deja în întreaga lume, avem cel mai mare producător de vinuri în România, calitatea românească a vinului este recunoscută peste tot, au apărut și cramele mici, extrem de importante pe piață, dar aici vorbim de strugure de masă.

Pentru că românii trebuie să cumpere struguri de masă produși în România. Și cu acest program, pentru care am alocat 15 milioane de lei, trebuie să venim în sprijinirea fermierilor care pot produce struguri de masă.” – a completat Ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă susținută Duminică, 6 februarie 2022.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *