Știri Agricole

Culturile de cartofi din România, lăsate în voia întâmplării. Fermierii români se plâng de concurența neloială a importurilor

Culturile de cartofi din România, lăsate în voia întâmplării. Fermierii români se plâng de concurența neloială a importurilor
culturi cartofi, România

Culturile de cartofi din România au fost grav afectate de condițiile meteorologice nefavorabile ale anului trecut. În 2020, lipsa precipitațiilor, urmată de îngheț și de o lungă perioadă de secetă, au reprezentat factori distructivi pentru mai multe culturi. Datele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ne arată că, în 2000, în România se cultivau mai mult de 60 de hectare de cartofi. În schimb, 20 de ani mai târziu, cifrele au scăzut drastic, cu un total de 27 de hectare, însemnând o scădere de 10% față de 2019.

Cartofii nu reprezintă o cultură rentabilă

Președintele Federației Naționale a Cartofului, Romulus Oprea, a susținut într-un interviu pentru Digi24 că fermierii români nu mai fac față concurenței neloiale reieșită din importuri. În plus, culturile de cartofi nu primesc subvenții, ceea ce îngreunează și mai tare parcursul producătorilor agricoli români.

„Cartoful, cunoscut ca pâinea săracului, își pierde din atractivitate, asistăm la o scădere accentuată a suprafețelor, este o cultură din ce în ce mai puțin rentabilă. Lăsat la voia întâmplării după 1990, dacă am plecat de la 275.000 de ha, am ajuns la 174.000, dar înregistrate doar 27.000 la APIA.

În 2007 am intrat în competiție directă cu marii producători de cartofi, cartoful considerat o cultura liberă în Europa nu primește nicio subvenție. Noi am adoptat aceeași politică și am ajuns să avem suprafețe care nu asigură necesarul de consum intern, a declarat Romulus Oprea pentru sursa citată.

Președintele Federației Naționale a Cartofului povestește că 60% din cantitatea cartofilor din România provin din import. În plus, cultura cartofului este capricioasă, iar un fermier care investește 70 de bani pe kilogram, ar trebui să-l vândă cu 45 de lei pe kilogram pentru a face față prețurilor cartofilor importați.

În comerțul din România, 60% din cantitatea de cartofi este din import. În 2020 am avut ghinionul pandemiei care a afectat grav consumul. Nu ne-am dori ca să avem import de cartofi 100%. Dacă mai lăsăm lucrurile la voia întâmplării, o să fie foarte rău.

În mod sigur consumatorii vor plăti mai mult pentru cartofi. Nu este posibil ca un fermier care cheltuiește 70 de bani pe kg cu toate riscurile să îl vândă la 45 de bani și nici să nu poată pe piața românească din cauza competiției neloiale”, a completat Romulus Oprea.

Culturile de cartofi din România, lăsate în voia întâmplării. Fermierii români se plâng de concurența neloială a importurilor

1 ha de cartof de consum în condiții de irigare costă aproximativ 25.000 lei

Nu doar concurența neloială pune în dificultate culturile de cartofi ale fermierilor români. Acestea sunt foarte capricioase, dar și destul de costisitoare în comparație cu produsele străine pe care le găsim în rafturile magazinelor.

Cifrele arată că pentru un hectar de cartofi de sămânță, Clasa A, cultura cartofului ajunge la 38.000 – 40.000 lei/ha. Pentru clasa B, cultura cartofului va ajunge între 30.000 și 32.000 lei/ha, în timp ce 1 ha de cartof de consum în condiții de irigare costă cam 25.000 lei.

„Noi ne încăpățânăm să supraviețuim. Când ai un atac de mană, nu-și permite nimeni să lase acest atac netratat și să nu salveze cultura. Nu există cale de întoarcere. Și la anul vom pune iarăși cartofi. Mai puțini, deoarece nu avem capital”, a declarat Romulus Oprea pentru agritrend.ro.

Astfel, producătorii agricoli ajung să vândă cu mult sub prețul de cost, însă consumatorii vor plăti un preț mult mai mare, uneori triplu ca valoare atunci când cumpără din magazine sau piețe.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.