Anul acesta, agricultorii nu au mai beneficiat de subvenții prin Programul tomata, astfel că, fiind și unele piețe închise, mulți nu vor mai cultiva tomate în extra sezon.
Printre cei care au primit o parte din fonduri se numără Mihai Costea, care a continuat să cultive roșii, însă, în loc să primească de la stat 3.000 de euro, a primit doar 2.250 euro.
Teama că piețele vor fi închise îi face pe mulți agricultori să nu mai riște să cultive mari porțiuni de pământ, mai ales că sunt nemulțumiți pentru că nu primesc subvenții.
Programul Tomata devine Programul LEGUMA
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că ministerul va aloca 65 de milioane de euro pentru un nou program, numit Leguma. Banii vor fi repartizați pentru 2021-2022. Această sumă reprezintă bugetul pentru programele Tomata și Usturoiul, însă, în viitor, toți cultivatorii de legume vor avea posibilitatea de a accesa banii.
“Vom veni pe această perioadă de tranziţie cu măsuri prin care legumicultorii să îşi facă sere şi solarii în care să cultive ceea ce piaţa le cere, nu ceea ce le spune ministrul. Ei vor avea posibilitatea să îşi facă aceste sere sau solarii şi să facă în continuare legumicultura în spaţii protejate.Pentru această zonă de sere şi solarii, în următorii doi ani, am alocat 65 de milioane de euro. Vor fi investiţii în exploataţii pomicole, pentru că a fost o supra-contractare şi doar 30% dintre cei care şi-au depus dosare în această perioadă au reuşit să devină şi beneficiari şi alocăm 180 de milioane de euro. Pe partea de procesare şi marketing vor fi cam 150 de milioane de euro în perioada de tranziţie”, a declarat Ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
Șeful MADR a mai spus că aceștia sunt sprijiniți pentru a asigura necesarul de legume proaspete pe tot parcursul anului. Oros a mai subliniat că, în opinia sa, programul Tomata nu a avut efectul scontat, întrucât importurile de roșii au crescut în loc să scadă.
“A fost în derulare până anul acesta programul Tomata, s-au alocat sume considerabile acestui program. Era o măsură de sprijin, de minimis, din bani de la bugetul naţional, pentru a sprijini acest sector. Sigur ca orice măsură de sprijin ea trebuie să dureze 3-4 ani după care sprijinul respectiv trebuie să se mute pe altă necesitate. Eu mă uit pe cifre, s-au alocat anul trecut 60 de milioane de euro, anul acesta 40 de milioane pentru tomata, în 2018 – 47 de milioane în 2017 – 24 de milioane de euro. Mă uit şi pe datele INS, iar importurile au crescut”, a precizat ministrul agriculturii.
Reamintim că, în cadrul Programului Tomata, s-au descoperit foarte multe dosare fictive, prin care banii au ajuns la oameni care nu cultivau. De exemplu, în 2019, într-un singur județ au fost găsite 417 astfel de dosare, conform cifrelor furnizate de MADR.
Printre fermierii care au beneficiat în mod cinstit de banii oferiți de statul român prin subvenții s-a numărat cultivatorul Mihai Costea din Olt. Acum, problema este că unele piețe sunt închise, iar el nu are unde vinde roșiile. Deja a investit sume mari de bani în acest sens.
„Am luat deja de 50 milioane (lei vechi n.red.) lemne. Acum, aştept să-mi vină cărbunele de 75 milioane (lei vechi n.red.). La ora actuală nu ştiu ce să fac. L-aş mai lua, nu l-aş mai lua, cu toate că am dat o arvună. Ce să mai fac cu el dacă te uiţi că n-ai unde să mai vinzi? La ce m-aş mai înglota să mai pun pentru la primăvară?”, a declarat fermierul pentru Știrile TVR.
Alexandru Răţoi, preşedintele Coopertivei Agricole din Ghimpeţeni, judeţul Olt, spune că fermierii au rămas în pagubă.
„Din păcate, programul TOMATA s-a închis. Ciclul doi nu se mai deschide.(…) La usturoi nu s-a dat nici până acum. Se preconizează să fie undeva la 1.500 euro/ hectar, deşi erau 3.000 euro/hectar. Suntem puşi, ca şi fermieri, într-o situaţie foarte critică neştiind ce mai putem face”, arată Alexandru Răţoi, preşedintele Cooperativei Agricole Ghimpeţeni.
Rămâne de văzut cum noul program LEGUMA va funcționa pentru fermierii români și dacă cei care cultivă vegetale vor beneficia de sprijinul statului în următoarea perioadă pentru a acoperi pierderile mari cauzate de criza sanitară din România, dar și de seceta din acest an.