Acum putem mânca ridichi și ceapă verde pe tot timpul anului, nu doar primăvara. Însă agricultorii spun că prețurilor lor vor crește, căci este foarte scumpă întreținerea solariilor pe tot percursul anului.

Nicu Târziu, cultivator: Avem încălzire, un generator de aer cald. Facem focul doar noaptea, costurile sunt destul de mari şi nu ne prea permitem aşa mult să consumăm.

Calitatea costă, însă cultivatorii se tem că anul acesta nu-şi vor mai scoate investiţia.

Laurenţiu Mălăescu, cultivator: În fiecare solar, pe fiecare an, cel puţin 2 sau 3 mii de lei sunt doar pentru investiţii. Le scoţi pe parcurs, dar dacă nu investeşti, nu poţi scoate calitate.

Verdeţurile se vând cel mai bine la piaţă. Doar că anul acesta cumpărătorii vor simţi scumpirile mai mult ca niciodată.

Nicu Târziu, cultivator: Noi ca şi producători vrem să fie un preţ cât de cât mai bun, dar am început deja să facem focul noaptea şi este un cost în plus. Undeva la 2,5 lei sau 3 lei salata.

Laurenţiu Mălăescu, cultivator: Se merită pentru că nu avem ce face. Asta am învăţat, asta este meseria noastră, ne-am ales-o şi nu avem ce face.

Programele de stat care sprijină cultivatorii sunt puţine şi, de multe ori, nu se ştie de la un sezon la altul dacă vor continua.

Alin Petrică, director adjunct Agricultură Gorj: Au plantat deja în solarii ceapa, salata şi usturoiul şi au mai lăsat o parte din solarii goale pentru că aşa cum ştim în curând programul de minimis pe tomate în solarii se va derula şi pentru anul acesta.

Trufandalele nu mai sunt o afacere profitabilă pentru nimeni, iar pofta de ridichi şi ceapă verde ar putea deveni un lux.

Vezi aici reportajul

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *