Trucuri și sfaturi

Legume care se cultivă și se seamănă în luna septembrie

Legume care se cultivă și se seamănă în luna septembrie
Legume care se cultivă și se seamănă în luna septembrie

Luna septembrie nu presupune doar recoltările și pregătirea solului pe care l-ați cultivat deja, ci și plantarea de noi legume. Unele dintre acestea vor rodi în primăvara anului următor.

Legume care se pot planta în septembrie

Culturi luna septembrie: salata verde de iarnă

Deși pare o verdeață firavă, salata verde are nevoie de temperaturi mai scăzute pentru a germina. Atunci când se plantează, aceasta are nevoie de potasiu și fosfor, de sol bine nivelat și mărunțit. Temperatura ideală la care germinează semințele este de 5-10 grade Celsius. În acest stadiu, temperaturile mari pot dăuna plantei.

Ce se mai poate planta în septembrie: sparanghelul

Perioada cea mai potrivită de cultivare a sparanghelului o reprezintă lunile de toamnă. Sparanghelul nu suportă bine umezeala, așa că terenul pe care este plantat trebuie să fie foarte bine drenat. Acesta va răsări în primăvară.

Plantare luna septembrie: hreanul

Hreanul se înmulțește repede, așa că locul în care îl plantați trebuie să fie ales strategic, de preferat într-un colț al grădinii. Solul trebuie să fie umed și cald, iar recoltarea se face în ultima parte a toamnei, atunci când temperaturile încep să scadă foarte tare.

Ce poți cultiva în septembrie: ridichiile

Luna septembrie este perfectă pentru semănarea ridichiilor, la o adâncime de 1,5 – 2 metri. Această legumă nu necesită atenție specială, doar soluri bine aerate și sărace în azot. În cazul în care toamna este secetoasă, ridichiile vor avea nevoie de hidratare suplimentară, așa că trebuie udate de două ori pe săptămână.

Semănare în septembrie: broccoli

Această plantă poate fi semănată atât primăvara, cât și toamna, fiind foarte rezistentă la paraziți. Broccoli are nevoie de un teren spațios pe care să se dezvolte în voie, de un sol curat și bogat în substanțe nutritive, iar, pentru cultura de toamnă, răsadurile sunt mult mai eficiente decât semințele.

Culturi de legume în septembrie: Spanacul

Asemenea salatei, spanacul rezistă foarte bine la temperaturi scăzute, iar, în sere sau solarii, acesta poate crește chiar și pe perioada iernii. Este indicat ca spanacul să se cultive în rânduri, la distanță de 15 centimetri. În plus, terenul trebuie curățat de resturile vegetale și buruienile trebuie eliminate complet.

Cultivare în septembrie: ceapa și usturoiul

Aceste legume se planteaz în perioada care urmează, la distanță de aproximativ cinci centimetri, dar la o adâncime mai mare, care protejează de îngheț. Dacă plantarea s-a făcut ca la carte, bulbul poate rezista și la temperaturi de -20 de grade Celsius.

În ceea ce privește ceapa și usturoiul, este important asolamentul. Usturoiul nu trebuie plantat după ceapă, roșii sau mazăre.

Legume ce se pot planta în septembrie: țelina

Țelina este o plantă care are nevoie de temperaturi mai scăzute, motiv pentru care, toamna este anotimpul perfect de cultivare. Țelina are nevoie de multă umiditate și de un spațiu în care poate crește în voie, dar și de fosfor și potasiu, prin îngrășăminte naturale.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.