Știri Agricole

Agricultura are nevoie de fonduri europene. Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de bani de la UE pentru infrastructură și agricultură

Agricultura are nevoie de fonduri europene. Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de bani de la UE pentru infrastructură și agricultură
Agricultura are nevoie de fonduri europene. Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de bani de la UE pentru infrastructură și agricultură

Klaus Iohannis a confirmat că este nevoie de fonduri europene pentru agricultură. Cum se vor împărți banii primiți de la UE între infrastructură și agricultură, în România.

Anul acesta, România a primit 79,8 miliarde euro în fonduri europene. Banii sunt alocați pentru perioada 2021-2027, constând în finanțări rambursabile și nerambursabile.

Banii sunt împărțiți astfel: 46,3 fonduri nerambursabile din bugetul UE; 16,8 miliarde subvenții nerambursabile; 16,7 miliarde împrumuturi potențiale.

Fonduri europene pentru agricultură

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că banii primiți de la UE vor ajuta redresarea economiei. Fondurile vor fi destinate dezvoltarea infrastructurii și ajutarea fermierilor. Fondurile europene pentru agricultură vor fi oferite prin anumite programe. Acestea vor fi prezentate în Planul Național de redresare și reziliență.

„Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și, foarte important, este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse în final să fie eligibile, adică să poată fi finanțate din aceste fonduri.

De partea noastră, este nevoie de o serie destul de lungă de acte normative, care sunt necesare – și aici pregătirile sunt foarte avansate și Guvernul urmează să le adopte – pentru a fi în situația să aplicăm efectiv pentru acești bani”, a anunțat Klaus Iohannis.

Președintele a spus cum va împărți fonduri europene agricultorilor

„O altă preocupare pe care am insistat foarte mult astăzi este partea de agricultură și protecția mediului. Este foarte clar și știm cu toții: fermierii români au mare nevoie să fie susținuți. Știm foarte bine că, pe lângă problemele cauzate de pandemie, fermierii se confruntă cu dificultăți generate încă de seceta prelungită din primăvară.

Pentru a veni în sprijinul lor, lucrăm pe două direcții importante.

Prima, pentru a veni în sprijinul fermierilor, Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanțiale destinate fermierilor afectați de secetă. Știu că aici au circulat tot felul de așa-numite fake news în spațiul public. Deci, încă o dată: Guvernul a prevăzut la rectificare fonduri substanțiale pentru despăgubirile fermierilor afectați de secetă.

A doua linie, la fel de importantă, este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații și, în acest fel, este important de știut că lucrăm foarte intens la elaborarea unor proiecte care vizează irigații, combaterea secetelor, combaterea deșertificărilor – în general, proiecte care vin să îmbunătățească întreg cadrul, să înlesnească munca fermierilor și, în același timp, să avem grijă ca ele să aibă o componentă foarte importantă de protecție a mediului”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Declarația integrală a lui KLaus Iohannis:

Și infrastructura României este vizată pentru a primi fonduri europene

Mare parte din banii primiți de la UE urmează să fie alocați pentru construirea de autostrăzi.

Primul domeniu vizat pentru proiectele cu fonduri europene este infrastructura, banii fiind destinați, în special, pentru autostrăzi.

„Eforturile Guvernului, în acest moment, se concentrează pe infrastructură. România are foarte multă nevoie de infrastructură și acum vorbesc aici în special despre autostrăzi și căi ferate. Deci, autostrăzile sunt foarte, foarte importante în această fază și în acest domeniu pot să spun că suntem foarte avansați. Avem mai multe tronsoane importante de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte cu care se solicită acești bani europeni”, a subliniat Klaus Iohannis.

Urmează ca banii proveniți din fonduri europene să fie alocați diverselor proiecte propuse de executiv. Este important ca românii să se implice și să aplice pentru a primi aceste sume de bani, căci sumele care nu vor fi investite până în 2027 se vor întoarce către UE.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.