Spanacul face parte din familia Amarantaceea, asemenea sfeclei și quinoa și este o legumă cu frunze verzi, originară din Persia. Această legumă a ajuns în Europa în secolul XII, fiind folosită atât în gastronomie, cât și în medicina naturistă.
Nutriționiștii au militat întotdeauna pentru introducerea spanacului în dieta zilnică, fiind foarte sănătos pentru organism. Acesta se poate consuma crud în salate, sucuri sau smoothie-uri, dar și gătit sub formă de garnitură, supă cremă sau tocănițe de legume.
Spanac – Valori nutriționale
În 100 de grame de spanac, se regăsesc:
- 23 de calorii
- 91% apă,
- 2,9 grame de proteine,
- 3,6 grame de carbohidrați,
- 0,4 grame de zahăr,
- 2,2 grame de fibre
- 0,4 grame de grăsimi
De asemenea, spanacul este o sursă foarte bună de vitamine și minerale, asemenea vitaminei A, B6, C, E, K, acid folic, fier, potasiu, magneziu, dar și compuși: nitrați, quercitină, luteină, zeaxantină, neoxantină și violaxantină.
Beneficiile spanacului
Ajută la tratarea afecțiunilor gastrice, datorită substanțelor care acționează asemenea unui pansament gastric, fiind recomandat atât la gastrite, cât și la ulcer.
Datorită conținutului de acid alfa-lipoic, spanacul poate reducerea nivelului de zahăr din sânge și a rezistenței la insulină, reducând efectele neuropatiei periferice.
Cercetările Departamentului de Alergie din cadrul Spitalului Hasharon din Israel au demonstrat că persoanele care au consumat zilnic câte 64 mg de betacaroten, timp de o săptămână, nu au dezvoltat simptome specifice astmului după exerciții intense.
Astfel, spanacul este o sursă bogată de betacaroten, dar și de magneziu, un alt mineral important în lupta cu astmul.
Spanacul este o sursă importantă de potasiu, atât de important pentru sănătatea inimii. Consumul de potasiu reduce tensiunea arterială, micșorând, astfel, riscul infarctului, accidentului vascular cerebral și a altor afecțiuni cardiovasculare.
De asemenea, conținutul de vitamina K are un rol foarte important pentru sănătatea inimii, fiind implicată în procesul de coagulare a sângelui.
Vitaminele K și D sunt responsabile și pentru sănătatea osoasă, crescând densitatea acesteia și ajutând la menținerea unei limite normale de calciu.
Prin conținutul de proteine transformate rapid de către enzime în aminoacizi, ajută la accelerarea metabolismului. De asemenea, cu ajutorul conțintului de tilacoidă, spanacul reduce pofta de mâncare, fiind des recomandat în timpul regimurilor de slăbire.
Spanacul este recomandat și în dieta femeilor însărcinate, contribuind la dezvoltarea fătului datorită conținutului de acid folic și de vitamina A.
Conținutul de vitamina A este important pentru sănătatea pieli și a părului, producând sebuum care menține hidratarea părului. Tot vitamina A, în combinație cu betacarotenul și luteina, ajută la îmbunătățirea vederii.