Descoperă

Legenda Cascadei Bigăr. Locul de întâlnire al îndrăgostiților care vor să-și jure iubire veșnică

Legenda Cascadei Bigăr. Locul de întâlnire al îndrăgostiților care vor să-și jure iubire veșnică
Legenda Cascadei Bigăr. Locul de întâlnire al îndrăgostiților care vor să-și jure iubire veșnică

Cascada Bigăr a fost considerată, în anul 2013, cel mai frumos loc din lume, odată cu intrarea în topul celor mai frumoase cascade din lume. Acest loc splendid se regăsește în Parcul Național Cheile Nerei — Beusnita, din județul Caraș-Severin, în Valea Minisului. Cascada se află la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe Drumul Național 57B.

Cascada Bigăr este denumită și „prințesa” Banatului Montan, însă mai este cunoscută și sub numele de Cascada Coronini. Acest nume vine de la fostul guvernator al Banatului, Johann Baptist Coronini – Cronberg, în secolul XIX. Cascada a fost înființată în 1982 ca rezervație naturală. Totuși, începând cu anul 2000, aceasta a fost declarată zonă protejată de interes național.

Cascada prezintă vizitatorilor un fenomen al naturii special

Cascada Bigăr este alcatuită din tuf calcaros, având efectul unei curgeri parcă țesute cu fire. Înălțimea acesteia este de aproximativ șapte metri, iar apa curge asemenea unei rochii. Stânga este învelită în mușchi, iar combinația de culori este spectaculoasă. Aici este locul în care izbucul (izvor din care apa iese la lumină de sub stancă) Bigăr se varsă în râul Minis.

Apa izvorului Bigăr este pură, survenind dintr-un curs de apă subteran care iese se sub o stâncă înaltă de mai bine de 50 de metri. Apa mai străbate și peștera Bigăr din Munții Aninei, urmând să se verse în râul Minis. Această revărsare este cascada Bigăr.

Legenda Cascadei Bigăr. Locul de întâlnire al îndrăgostiților care vor să-și jure iubire veșnică

Legenda cascadei Bigăr

Legenda pornește de la o familie de țărani din Valea Almajului. Cei doi soți aveau un necaz care părea că nu are leac – și-ar fi dorit din tot sufletul un copil. Într-o noapte, femeii i s-a arătat o vrăjitoare în vis care îi spunea că va rămâne însărcinată dacă va bea apă de la izvorul de sub stanca așezată la granița dintre lumi. Totuși, exista o condiție. Dacă cei doi soți vor avea o fată, aceasta nu va avea voie să se îndrăgostească niciodată, ori își va pierde viața.

Femeia a făcut întocmai și a rămas însărcinată, născând o fată îndrăgită de toată lumea. Farmecul fetei a pus stăpânire pe întreg satul, ajungând, la vârsta maturității, să fie curtată de toți flăcăii. Fata, avea, însă, inima furată deja de un tânăr frumos, numit Bigăr. Atunci când părinții fetei au aflat despre sentimentele acesteia, au închis-o în grota de deasupra izvorului dintre lumi.

Fata s-a zbătut ore în șir, iar țipetele acesteia au fost auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. Vrăjitoarea nu a putut să n-o ajute pe fată și, impresionată de dragostea ei, i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile ei.

Tânărul Bigăr s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a întins după el, cei doi îndrăgostiți ajungând să fie împreună pe cealaltă lume, unicul loc în care putea fi fericiți. Tocmai de aceea, conform legendei, îndrăgostiții care vor să-și jure iubire veșnică, beau apă din cascada Bigăr, numită după tânărul care și-a dat viața pentru dragoste.

Cascada Bigăr s-a prăbușit în ziua de 7 iunie 2021

Legenda Cascadei Bigăr. Locul de întâlnire al îndrăgostiților care vor să-și jure iubire veșnică

Din nefericire, cascada Bigăr, considerată zonă protejată de interes național, s-a prăbușit în ziua de 7 iunie 2021. Autoritățile susțin că acest lucru s-a întâmplat din cauze naturale, în timp ce activiștii de mediu dau vina pe intervențiile umane.

„Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, s-a prăbușit astăzi, din cauze naturale”, a comunicat luni, 7 iunie, pe Facebook, Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Conform activistului de mediu Mircea Jumanca, prăbușirea cascadei a fost cauzată de devierea apei în favoarea unei păstrăvării. Reprezentanții Romsilva resping această acuzație, susținând că nu s-au mai efectuat lucrări pentru acea păstrăvărie de mai bine de 30 de ani.

Un alt activist de mediu, pe nume Florin Stoican, susține că prăbușirea era previzibilă, din cauza depunerii de travertin surplombată. Astfel, stânca se îngreuna pe zi ce trece din cauza depunerilor de minerale din apă și a cedat sub propria greutate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă