Știri Agricole

Roșii timpurii, forțate să se coacă cu o substanță neomologată. Ce spun specialiștii

Roșii timpurii, forțate să se coacă cu o substanță neomologată. Ce spun specialiștii
Roșii timpurii, forțate să se coacă cu o substanță neomologată. Ce spun specialiștii

Specialiștii în legumicultură spun că sezonul natural de coacere pentru tomate este luna iunie, iar tomatele apărute în piețe, încă din luna mai, s-ar putea să fi fost “forțate” cu fertilizatori și stimulatori în exces, unele chiar cu substanțe neomologate în România.

Producătorii care recurg la asemenea metode obțin profituri mai mari, datorită prețului ridicat al roșiilor timpurii.

Costel Vînătoru, cercetător SCDL Buzău: “Mulți cultivatori intervin în această perioadă în momentul când fructul a ajuns în perioada maximă. Au trecut cele 55 de zile, ca să matureze fructele, folosesc acești stimulatori, stimulenți de maturare”, conform stirileprotv.

Cercetătorii spun că forma țuguiată ar putea fi un semn că tomatele au fost stimulate cu fertilizatori.

Comercianții din piață centrală din Buzău îi contrazic însă pe specialiști și susțin că, de fapt, roșiile cu formă țuguiată sunt un soi adus din Bulgaria.

Comerciant: „Nu le-am forțat cu absolut nimic, le-am lăsat să se coacă ele în voia lor. Dacă erau forțate, erau uniform de colo până colo.E soi original, Prekos”.

Consumatorii trebuie așadar să fie atenți, pentru că este greu de văzut diferența dintre un produs sănătos și unul care a fost forțat să crească.

Tomatele timpurii se vând cu prețuri cuprinse între 4 și 10 lei kilogramul, în timp ce în sezonul normal, costă doar 2 lei.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    1 Comment

    1. Ce face Directia de Sanatate Publica in acest caz? Ar trebui sa faca controale impreuma cu Politia si daca este adevarat sa fie sesizat Parchetul si condamnati conform legislatiei. Eu consider ca acestia sunt criminali care omoara oamenii pentru a se inbogati si nu trebuesc sa mai fie lasati in libertate. Aceasta situatie este cunoscuta de ani de zile si nu se ia nici o masura concreta.

    Comments are closed.