Bujorii sunt cele mai spectaculoase flori ale primăverii și marchează finalul acestui anotimp. Aceste flori poartă numele oficial de Paeonia romanica peregrina și sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord. Bujorii sunt considerați unele dintre cele mai vechi flori din România.
Bujorii înfloresc din aprilie până la finalul lunii mai și au un miros specific minunat. Aceste flori sunt adevărate simboluri internaționale, de la curaj și onoare în Japonia, la credința că aduc armonie în cuplu și noroc în gospodărie în România.
Legenda Bujorului
În folclorul românesc, există o legendă străveche despre o pădure fermecată în care trăiau zâne. Acestea se împotriveau răutății și superficialității, așa că transformau orice om care ajungea în pădurea lor în buruieni sau animale sălbatice.
Oamenilor le era teamă de puterea zânelor, așa că încercau să evite pădurea și să-și învețe copiii să nu calce pe acolo. Totuși, fiul regelui, moștenitorul tronului, pe nume Bujor, atunci când a ajuns la vârsta adolescenței, a fost atât de curios să afle adevăraul, încât a intrat în pădurea zânelor să vadă dacă acestea există cu adevărat, în ciuda avertismentelor.
Zânele s-au supărat și l-au vrăjit imediat, iar Bujor a căzut într-un somn fermecat. Totuși, văzându-i frumusețea, zânele s-au hotărât să-l transforme într-o floare, nu într-o buruiană, cea mai frumoase floare din regat. Așa a luat naștere bujorul care înflorește cum răsare soarele, fiind plin de rouă despre care se spune că sunt lacrimile tânărului prinț.
Ce nu știai despre bujori
Chinezii sunt iubitori de bujori. Aceștia plantează bujori de mai bine de 2.000 de ani, fiind floarea simbol a Chinei. Numele bujorului în chineză este sho yu, ceea ce înseamnă cel mai frumos.
În latină, numele vine de la personajul mitic Peiena, medicul personal al zeilor panteonului roman. De asemenea, în trecut, petalele de bujor erau folosite ca remediu natural împotriva durerilor de cap și astmului.
Exploratorul Marco Polo a văzut bujori în China și i-a numit trandafiri de mărimea verzei.
Bujorii pot înflori timp de o sută de ani, iar diametrul florii poate ajunge la 25 de centimetri. Bujorii au multe culori, de la alb, la roz deschis, roz închis, galben, mov și vișiniu.
Bujorul este simbolul celei de-a 12-a aniversări a căsniciei. În plus, este considerată o floare care protejează cuplul, de aceea este indicat să fie inclusă în buchetul de flori al miereselor.
Petalele de bujor sunt comestibile, putând fi încadrate în salate, ceaiuri și siropuri sau dulcețuri.