Un sol fertil este foarte important pentru o cultură bogată de roșii. Fiind utilizat în permanență, solul are nevoie de nutrienți, iar îngrășămintele bogate în minerale reprezintă cea mai bună opțiune pentru o cultură prosperă.

Cultura de tomate are nevoie, îndeosebi, de trei minerale pentru o bună creștere: azotul, fosforul și potasiul. De asemenea, acestei liste se adaugă și microelementele.

Minerale necesare solului pentru cultura de tomate

Azotul

Din cauza lipsei de azot din sol, frunzele tomatelor devin galbene, iar venele prin o culoare albăstruie. Astfel, azotul este responsabil pentru masa verde a plantelor. Cu ajutorul acestuia, solul devine mai alcalin.

Fosforul

Fosforul este un mineral foate important pentru dezvoltarea corespunzătoare a tomatelor, fiind responsabil pentru creșterea rădăcinilor puternice, formarea fructelor și starea generală a culturii. În lipsa lui, tulpinile și frunzele roșiilor prin culoarea violet și sunt extrem de fragile.

Potasiul

Cantitatea de potasiu trebuie să fie potrivită. Atunci când este prea mult, fructele își pierd forma, iar atunci când este prea puțin, frunzele și tulpinile își închid culoarea. În cantitatea potrivită, potasiul este responsabil pentru gustul fructelor.

Tomatele mai au nevoie de magneziu și mangan pentru fotosinteza în formarea clorofilei, de calciu pentru buna dezvoltarea a rădăcinilor și fructelor, de bor pentru asimilarea vitaminei C și zaharurilor și de sulf pentru sinteza aminoacizilor și proteine.

Îngrășământ natural pentru roșii. Care sunt mineralele necesare culturii de tomate

Îngrășământ natural pentru roșii

Pentru a hrăni roșiile cu azot, puteți folosi zaț de cafea. Puneți zațul de cafea în jurul plantelor, apoi udați. Pentru a obține o soluție îngrășământ, puteți combina 800 de grame de zaț de cafea cu 50l de apă, apoi lăsați ingredientele câteva zile. Folosiți soluția la udat roșiile.

Tot pentru azot, puteți folosi iarbă proaspătă, din care să faceți un îngrășământ natural. Într-un recipient mare, puneți iarbă proaspătă și apă, apoi lăsați ingredientele la macerat câteva zile. Soluția trebuie diluată înainte de a uda grădina cu ea, în raport de 250 ml de soluție la 25l de apă.

Pentru o bună cantitate de calciu, puteți folosi coji de ouă pisate, pe care să le puneți, apoi, în jurul plantelor.

Pentru a hrăni tomatele cu potasiu, puteți utiliza coji de banană. Acestea se toacă și se pun în jurul plantelor fie înainte de udare, fie atunci când se efectuează mușuroirea. În plus, puteți obține o soluție de coji de banană, folosind șase coji și trei litri de apă. Ingredientele se lasă la macerat câteva zile, apoi soluția se poate pulveriza direct pe plante, sau se poate folosi pentru a hrăni solul.

De asemenea, puteți folosi bicarbonat de sodiu. Amestecați două lingurițe de bicarbonat cu un litru de apă, apoi pulverizați pe frunzele plantelor. După această operație, pudrați roșiile cu cenușă.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *