Gura Portiței a fost, inițial, un sat pescăresc, dezvoltat într-o zonă turistică după ce i s-a descoperit frumusețea autentincă. Spre sfârșitul anilor 90, zona a început să fie amenajată pentru a se ridica la așteptările și nevoile turiștilor.
Numele de Gura Portiței vine de la comunicarea dintre limanul Golovița și Marea Neagră. Totuși, după închiderea parțială din 1970, Galovița a devenit un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul comunică la nord cu lacul Razim, iar la sud cu limanul Sinoe, printr-un sistem de ecluze.
Întreaga zonă face parte din „Rezervația biosferei Deltei Dunării”, așa că doar o parte este deschisă pentru turiști.
Trasee posibile pentru Gura Portiței
Una dintre cele mai rapide variante de a ajunge în partea destinată turiștilor din satul Gura Portiței este cu barca din localitățile Jurilovca, Sarichioi sau Lunca, din județul Tulcea. În Tulcea se ajunge pe drumul european E87 Constanța – Tulcea, de unde se virează la dreapta în comuna Baia spre localitatea Jurilovca.
Odată ajunși în Jurilovca, puteți lăsa mașina în parcările special amenajate, cu plată. De aici se poate lua fie o barcă rapidă, fie o ambarcațiune mai lentă, însă mai prietenoasă pentru familiile cu copii.
Ce distracții turistice oferă Gura Portiței
Despre plaja de la Gura Portiței toată lumea spune că este deosebită, având nisip auriu și fin, cu apă limpede și curată și cu liniștea specifică zonelor sălbatice. La plajă poți închiria șezlonguri și există locuri special amenajate pentru iubitorii de corturi.
Dacă doriți să închiriați o cameră, există căbănuțe și căsuțe care oferă aceste servicii. În cadrul complexelor turistice, există terenuri de tenis și volei, mese de biliard, tenis de masă, piscină și loc de joacă pentru copii, organizarea de activități specifice pentru pescari și vânători.
Desigur, una dintre cele mai mari atracții ale acestui spațiu este legată de înotul alături de delfinii care se apropie destul de mult de mal.
În zonă mai puteți vizita Delta Dunării, Sulina care este cel mai estic punct al României, sau cetatea Histria, înființată de greci în secolul VII î. Hr., fiind locuită timp de 1400 de ani, până în secolul VII, d. Hr.