Descoperă

Gențiana, planta cu proprietăți medicinale care poate combate afecțiunile tiroidiene și biliare

Gențiana, planta cu proprietăți medicinale care poate combate afecțiunile tiroidiene și biliare
Gențiana, planta cu proprietăți medicinale care poate combate afecțiunile tiroidiene și biliare

Gențiana este o plantă protejată prin lege, des utilizată ca remediu natural. Planta este cultivată de profesioniștii care o transformă, apoi, în leacuri pentru sănătate. Specialiștii recomandă să nu încercați să culegeți gențiana din natură, nu doar pentru că este ilegal, ci pentru că anumite părți ale acestei plante sunt otrăvitoare.

Gențiana – caracteristici generale

Gențiana mai este cunoscută sub numele popular de tigroaie, dundură, ghimbire de munte, ghintură sau gențiana galbenă, purtând denumirea oficială de Gentiana lutea.

Planta poate ajunge până la 50cm în înălțime, având flori de culoare galbenă cu pete maro. Aceasta crește spontan în zonele temperate și în munții zonelor tropicale și înflorește între lunile iulie și septembrie.

Rădăcinile plantei sunt utilizate în tratarea anumitor boli stomacale și hepatice, având acțiune tonică și imunostimulatoare. Un alt beneficiu al acestei plantei este legat de abilitatea sa de a ajuta organsimul să se regenereze. Rădăcinile acestei plante conțin substanțe amare, acizi fenolici, uleiuri esențiale și oligosaharide, tanin și cantități mari de iod.

Planta are proprietăți anti-toxice, tonice, hepato-protectoare, antimicrobiene, astringente, laxative, antiinflamatoare, stimulatoare, expectorante și antihelmitice.

Proprietățile medicinale ale gențianei

Gențiana poate regla secreția de hormoni, fiind un aliat în reglarea metabolismului datorită principiilor active care acționează asupra sistemului glandular din organism.

Ceaiul de gențiană este de mare ajutor pentru persoanele care suferă de constipație cronică, având un efect benefic asupra stomacului și intestinelor, ajutând și la eliminarea gazelor.

Gențiana, planta cu proprietăți medicinale care poate combate afecțiunile tiroidiene și biliare

În plus, consumul de ceai de gențiană stimulează digestia, favorizând eliberarea rapidă a bilei și a sucurilor gastrice. De asemenea, ajută la detoxoficarea ficatului, refăcând și susținând celulele hepatice datorită conținutului de alcaloizi.

Conținutul de barberiană din această plantă ajută la activarea globulelor albe din organism, ceea ce îl ajută să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor.

Fiind antimicrobian și antiinflamator, ceaiul de gențiană este recomandat în tratarea enterecolitelor provocate de agenți patogeni precum E-colii și Salmonela.

Datorită proprietăților antiinflamatorii, rădăcinile de gențiană pot ajuta la tratarea artritei reumatoide prin conținutul de iridoide.

Rădăcina de gențiană este de mare ajutor persoanelor care suferă de astenie, prin susținerea și tonifierea celulelor nervoase, împiedicând degradarea acestora.

Planta se poate folosi și sub formă de compresă, ajutând la cicatrizarea rapidă a rănilor externe, regenerând celulele și închizând leziunile cutanate.

Contraindicații

Nu se recomandă consumul de gențiană în caz de:

  • gastrită
  • ulcer
  • hernie hiatală
  • hiperaciditate
  • crampe abdominale
  • esofagită
  • sarcină și alăptare

De asemenea, planta nu se consumă în cantități mari și pe o perioadă îndelungată. Reamintim că anumite părți din rădăcina plantei, precum și frunzele ei, sunt otrăvitoare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă