Descoperă

Fructele care trebuie să facă parte din dieta zilnică: au un mare conținut de antioxidanți și mențin tensiunea arterială

Fructele care trebuie să facă parte din dieta zilnică: au un mare conținut de antioxidanți și mențin tensiunea arterială
Fructele care trebuie să facă parte din dieta zilnică: au un mare conținut de antioxidanți și mențin tensiunea arterială

Afinele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe, iar specialiștii ne recomandă să le introducem în dieta zilnică. Afinele sunt pline de substanțe nutritive și, în plus, sunt sărace în grăsimi și calorii.

Valorile nutriționale ale acestor fructe au fost responsabile pentru faptul că sunt supranumite și comorile naturii.

Popoarele native din America de Nord consumau afine sălbatice cu o mie de ani înainte ca această zonă să fie colonizată de către europeni. Acestea au fost cultivate în Europa începând cu anii 1930, ajungând, pentru prima dată, în Germania, Suedia și Olanda.

În România, culturile de afine pentru producția în masă s-au dezvoltat de-abia începând cu anul 2018.

Afine – Valori nutriționale

În 100 de grame de afine, regăsim:

  • 57 de calorii
  • 84% apă
  • 0,7 grame de proteine
  • 14.5 grame de carbohidrați
  • 10 grame de zahăr
  • 2.4 grame de fibre
  • 0.3 grame de grăsimi

Afinele pot fi consumate și de către persoanele care suferă de diabet, datorită faptului că au indicele glicemic scăzut. În plus, acestea conțin vitamina C, B6, E, K, magneziu și cantități mici de cupru (care întărește imunitatea și are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier.

Unii dintre cei mai importanți compuși sunt antioxidanții, dar și antocianinele, resveratrolul și quercitina.

Fructele care trebuie să facă parte din dieta zilnică: au un mare conținut de antioxidanți și mențin tensiunea arterială

Beneficiile afinelor

Datorită conținutului de flavonoide, afinele luptă împotriva bolilor cardiovasculare, menținând sănătatea inimii. De asemenea, îmbunătățesc tensiunea arterială. Falovonoidele sunt responsabile și pentru menținerea unei stări de spirit bune, reducând riscul apariției depresiei.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale afinelor este legat de îmbunătățirea memoriei. Antioxidanții din afine au rolul de a împiedica declinul cognitiv și de a îmbunătăți semnalele dintre celulele creierului.

Compușii bioactivi ai afinelor oferă posibilitatea persoanelor care suferă de diabet să consume aceste fructe care conțin o cantitate redusă de zahăr.

Afinele luptă contra infecțiilor urinare, având substanțe anti-adezive care împiedică bacteriile precum E.coli să se prindă de pereții vezicii urinare.

Compușii oxidanți precum carotenoizi (luteină, zeaxantină), flavonoide (resveratrol, quercitină) ajută la menținerea sănătății ochilor, ajutând la împiedicarea îmbătrânirii oculare. Antocianinele sunt responsabile pentru eliminarea metalelor grele din corp, cum ar fi mercurul, plumbul, cadmiul și arsenicul. De asemenea, conținutul de antocianine este responsabil și pentru culoarea albastră a fructelor.

Antioxidanții ajută, bineînțeles, și la întărirea sistemului imunitar, luptând contra apariției virușilor și bacteriilor în organism.

Specialiștii recomandă să consumăm afinele proaspete, fie ca gustări, fie în smoothie-uri sau sucuri. De asemenea, acestea sunt cunoscute pentru combinația cu clătite, dar și în rețetele de brioșe. Afinele sunt delicioase în combinație cu iaurt sau cu cereale, însă pot fi folosite și în salate, alături de nuci, spanac și brânză feta.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă