Bougainvillea sau floarea de hârtie este un arbust decorativ spectaculos, în special pentru grădinile ornamentale. Cu ajutorul arbustului se pot forma bolte, ideale pentru decorarea pereților sau a gardurilor. Se cunosc aproximativ 18 specii, dintre care Bougainvillea glabra și Bougainvillea spectabilis, specii folosite pentru obtinerea de numeroși hibrizi. Perioada de lungă durată de înflorire a Bougainvillei, dar și faptul că s-a adaptat ușor la climă i-au oferit acestui arbust foarte multă popularitate.
Îngrijire Bougainvillea
Floarea de hârtie (nume primit datorită florilor care au aspect de foi de hârtie) este o plantă tropicală, din zona Americii de Sud (Brazilia, Peru, Argentina), dar care s-a adaptat ușor la clima din România. Florile pot avea mai multe culori, în special mov, roz și roșu, dar și galben și portocaliu. Bougainvillea trebuie ferită de curenții puternici de aer și are nevoie de foarte multă lumină, motiv pentru care gardurile și pereții reprezintă un loc ideal pentru ea.
Bougainvillea înflorește în mai și rezistă până în august, dar există soiuri cu două perioade de înflorire, atât primăvara, în mai-iunie și toamna, august- septembrie. Pentru a înflori la potențialul maxim, floarea are nevoie de cel puțin cinci ore de lumină directă. Dacă stă la umbră, atunci florile vor fi rare. Iarna, floarea trebuie protejată de ger.
Solul cel mai potrivit pentru Bougainvillea este format dintr-un amestec de muşchi de turbă, scoarţă de pin şi nisip (în proporția de 3/1/1) și trebuie drenat foarte bine. Este important de reținut că nu tolerează solul din argilă. Fiind o plantă iubitoare de apă, aceasta trebuie udată de fiecare dată când pământul de la suprafață este uscat.
Floarea de hârtie este atacată de afide, așa că are nevoie de tratamente. Unul dintre cele mai cunoscute și eficiente tratamente este stropirea plantei cu un amestec din apă și săpun de casă.
Înmulțire Bougainvillea
Specialiștii recomandă ca lucrările de tăiere să fie făcute în timpul primăverii, înainte ca planta să intre în starea de vegetație, în scopul scurtării ramurilor și corectării formei arbustului. Apoi, după înflorire, se face a doua tăiere, a lăstarilor înfloriți, la jumătate din lungime, pentru a stimula abundența florilor în anul următor.
Înmulțirea acestei plante se face prin butași, plantaţi direct în sol şi acoperiţi cu o folie de polietilenă. Butașii se tratează cu hormoni de creștere sau stimulatori pentru înrădăcinare și se mențin în substrat, la temperaturi de 22-25°C. Este recomandat ca floarea să fie cumpărată în ghiveci și transferată în grădină de-abia după două sezoane de înflorire. În plus, Bougainvillea are nevoie de fertilizatori naturali care trebuie aplicați după o udare abundentă a plantei.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!