Știri Agricole

Declarația ministrului Adrian Oros despre întreruperea Programul Tomata. Toți legumicultorii vor putea profita de noile programe de minimis din 2021

Declarația ministrului Adrian Oros despre întreruperea Programul Tomata. Toți legumicultorii vor putea profita de noile programe de minimis din 2021
Programul Tomata

Ministrul Adrian Oros a anunțat încheierea Programului Tomata începând cu anul 2021. Astfel, sprijinul pentru cultura de tomate din spațiile protejate, oferit de bugetul de stat, nu va mai ajunge la fermieri. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a declarat, în cadrul unei emisiuni de pe AGRO TV, luni, 11 ianuarie, finalul Programului Tomata și motivele pentru care ajutorul de minimis nu va mai ajunge doar la culturile de tomate.

Plafon de 88 de milioane de euro pentru 2021

Adrian Oros a declarat că, în 2021, se vor oferi ca ajutor de minimis 88 de milioane de euro, însă pentru toate culturile.

”Programul Tomata nu va continua. Prin programele de minimis, exact cum am promis tot anul trecut legumicultorilor, pentru că am fost întrebat în mod repetat ”de ce avem un program doar pentru tomate?”, va fi…acum trebuie să împărțim banii pe care îi avem, 88 de milioane, pentru că fermierii trebuie să știe și majoritatea știu, că noi avem un plafon pentru programele de minimis. Pentru anul 2021 plafonul este de 88 de milioane de euro în care trebuie să prindem toate aceste programe”, a declarat Adrian Oros pentru sursa citată.

Ministrul Adrian Oros aduce la cunoștință faptul că programele de minimis în anul 2021 vor veni în sprijinul mai multor fermieri, atingând, astfel, mai multe culturi de legume. Însă, din cauza faptului că banii vor fi împărțiți în ajutoare pentru mai multe culturi, vor fi mai puțini.

”Va fi pentru ”Legume în spații protejate”, nu neapărat programul Tomata. Programul Tomata s-a derulat pe o perioadă de 3 ani și jumătate pentru că anul trecut am asigurat finanțarea doar pentru prima sesiune, să zic așa, deși a fost o sumă consistentă, 40 de milioane de euro, și efectul benefic asupra deficitului balanței comerciale la produsul respectiv în 4 ani de zile nu s-a resimțit, plus că au fost foarte mulți legumicultori care au spus: de ce nu facem un program de minimis pentru legume protejate?

Sigur, în momentul în care crești aria de aplicare, probabil pe suprafață, sprijinul va fi mai mic, dar încercăm să mergem cu programe dedicate, cu măsuri dedicate din bani europeni pentru sere și solarii, tocmai ca să compensăm”, a completat ministrul Agriculturii, Adrian Oros pentru sursa citată.

Declarația ministrului Adrian Oros despre întreruperea Programul Tomata. Toți legumicultorii vor putea profita de noile programe de minimis din 2021

Cine va putea primi ajutor de minimis pentru agricultură în 2021

Adrian Oros a anunțat că după încheierea Programului Tomata vor fi bugetate de stat, în acest an, patru măsuri de sprijin, printre care și pentru crescătorii de albine. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, trebuie să publice Hotărâri de Guvern care să includă plafoanele pentru măsurile de sprijin și condițiile de eligibilitate, cu noile termene de depunere a cererilor.

”La finele anului am prelungit acea măsură de sprijin pentru racciza la motorină (…), am prelungit măsura până la finele anului 2023, vom continua programul Usturoiul – cum este cunoscut, pentru cele două rase tradiționale Bazna și Mangalița va continua, program de minimis pentru apicultură”, a declarat ministrul Adrian Oros pentru AGRO TV.

În cazul în care măsurile de sprijin își vor păstra același format ca în 2020, atunci acestea vor fi atribuite pentru următoarele situații:

  • Ajutorul de stat pentru returnarea accizei la motorina utilizată în agricultură. Cuantumul de anul trecut: 1,5258 lei/litru
  • Ajutor de minimis pentru cultura de usturoi. Cuantum maxim al sprijinului: 3.000 de euro pe hectar
  • Ajutor de minimis pentru creșterea porcilor din rasele Bazna și Mangalița. Cuantum al sprijinului: 1.200 de lei pe cap de scroafă
  • Ajutor de minimis pentru creșterea albinelor. Cuantum al sprijinului achitat anul trecut: 25 de lei pe familia de albine

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.