Trucuri și sfaturi

Ficus Ginseng – îngrijirea și întreținerea corectă a „copacului veșnic”

Ficus Ginseng - îngrijirea și întreținerea corectă a copacului veșnic
ficus, plante, bonsai

Ficusul Ginseng este un bonsai originar din Malaezia, Taiwan și sud-estul Asiei. În general, ficusul este o specie foarte ușor de întreținut și de cultivat. Lipsa nevoilor speciale face ca ficusul să fie extrem de apreciat pe toate continentele, fiind o plantă de interior des întâlnită.

Creșterea rapidă este motivul pentru care ficusul trebuie tăiat încă de când începe să se dezvolte, fiind ușor să oferim plantei forma dorită. De asemenea, rădăcinile care cresc deasupra solului sunt decorative, formând un ansamblu frumos alături de frunzele verzi, în formă ovală.

Ficus Ginseng – Întreținere

Faptul că este ușor de întreținut face ca ficusul să fie o plantă extrem de populară. Nu are nevoie decât de lumină naturală și de hidratare constantă, dar sunt câteva măsuri de întreținere care vor ajuta planta să prospere. În perioada verii poate fi amplasat în exterior, iubind lumina naturală. De asemenea, necesită udare constantă, dar și pulverizarea frunzelor cu apă curată, pentru a îndepărta praful depus pe frunze.

În zilele caniculare, ficusul trebuie adăpostit la umbra plantelor mai înalte pentru că frunzele pot suferi arsuri din cauza soarelui puternic. Pe plan opus, în cazul zilelor friguroase, ficusului nu îi merge bine la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius. Atunci este momentul când trebuie mutat în interior și amplasat într-o zonă luminoasă.

După doi, trei ani, ficusul necesită transplantare, proces care trebuie efectuat în perioada primăverii. Doar pământului utilizat trebuie să îi acordăm atenție sporită pentru că cel de grădină nu este potrivit. Este indicat să folosim pământ special, de la florărie, foarte bine drenat, alături de fertilizant.

În ceea ce privește hidratarea, în special în sezonul cald, trebuie să aveam grijă ca pământul să nu se usuce între două udări. Ficusul adoră umiditatea, așa că dacă ghiveciul este mic, acesta poate fi scufundat într-o găleată cu apă până când observăm că nu mai ies bule de aer, urmând să lăsăm excesul de apă să se scurgă foarte bine. Dacă ghiveciul este mare, la primele semne de uscare a pământului de la suprafață, udarea este necesară, însă fără a folosi o cantitate prea mare de apă. În caz contrar, rădăcinile pot putrezi.

Ficus Ginseng – Boli și dăunători

Deși este o plantă rezistentă, ficusul poate fi afectat de boli și dăunători. În cazul în care frunzele se îngălbenesc sau nu se mai dezvoltă, ficusul este afectat, fie de păduchele țestos, păianjenul roșu, păduchele lânos sau afide. În acest caz, trebuie să tratăm planta cu un insecticid sau acaricid.

Planta mai poate fi afectată și de lipsa de lumină, de lipsa udării sau udarea în exces. Specialiștii recomandă folosirea unui îngrășământ. Ficusul trebuie tuns în momentul în care ramurile sunt mult prea dezvoltate, în ideea de a păstra forma compactă.

Ficusul Ginseng este considerat, în unele culturi, o plantă norocoasă, aducătoare de bani. Efectele acestei plante sunt benefice și asupra camerei în care locuiește, având proprietatea de a purifica aerul, îmbunătățindu-i calitatea.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.