Știri Agricole

Programul TOMATA 2021 va fi înlocuit cu altă schemă de ajutor de stat. 65 de milioane de euro alocate pentru noile măsuri de sprijin

Programul TOMATA 2021 va fi înlocuit cu altă schemă de ajutor de stat. 65 de milioane de euro alocate pentru noile măsuri de sprijin
tomata, schema ajutor

La sfârșitul anului 2020, Ministerul Agriculturii anunța că Progamul Tomata își încheie activitatea în 2021. Noile scheme de ajutor de stat vor fi extinse și pentru finanțarea altor legume, în următorii șapte ani. Purtătorii de cuvânt ai Ministerului Agriculturii au asigurat fermierii că oprirea Programului Tomata va avea o consecință bună, urmând ca și alți legumicultori să fie încurajați de ajutoarele de stat.

Noile forme de sprijin pentru fermierii din legumicultură în spații protejate vor cuprinde un spectru mult mai larg, atingând și sprijin pentru ambalarea, sortarea și desfacerea legumelor. Pentru construirea serelor și a solariilor, se vor acorda câte 100 de milioane de euro anual, din bani europeni.

Sprijin de 65 de milioane de euro în 2021

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a comunicat că noile programe vor fi finanțate cu un ajutor de 65 de milioane de euro. Anul 2020 a adus pentru beneficiarii Programului Tomata un cuantum mult mai mic per beneficiar, față de anul 2019.

”Vom veni inclusiv pe această perioadă de tranziţie cu măsuri prin care legumicultorii să îşi facă sere şi solarii în care să cultive ceea ce piaţa le cere, nu ceea ce le spune ministrul.

Ei vor avea posibilitatea să îşi facă aceste sere sau solarii şi să facă în continuare legumicultura în spaţii protejate. Pentru această zonă de sere şi solarii, în următorii doi ani, am alocat 65 de milioane de euro”, a comunicat Adrian Oros, la evenimentul Romanian Food & Agribusiness Conference.

Ministrul Adrian Oros a completat ideea prin a susține că Programul Tomata nu a avut neapărat doar consecințe pozitive din cauza numărului mare de fermieri care folosesc culturile de câmp. Astfel, pentru a încuraja producătorii români care pot oferi produse pe tot parcursul anului, sprijinul s-a concentrat mult mai mult pe sere și solarii, dar doar în privința tomatelor.

Programul Tomata, din nefericire, la nivel macro nu a avut efect. Cu siguranţă, pentru cei care cultivă şi au cultivat roşii în spaţii protejate a fost un sprijin, dar a fost un sprijin de numai 3.000 de euro, nu mai vorbim că foarte multe dosare au fost fraudate. Anul trecut doar într-un judeţ la o reclamaţie am găsit 417 dosare fictive”, a comunicat Adrian Oros, conform Agerpres.

Producția de legume este sub cererea de pe piață

De asemenea, Adrian Oros a menționat că, în România, există multe spații cu potențial pentru legumicultură și că, în cei patru ani de funcționare a Programului Tomata, s-au acordat, în total, 171 de milioane de euro. Deși producția este cu mult sub cererea de pe piață, legumicultorii români nu fac față, de cele mai multe ori, fără ajutorul statului.

”A fost în derulare până anul acesta programul Tomata, s-au alocat sume considerabile acestui program. Era o măsură de sprijin, de minimis, din bani de la bugetul naţional, pentru a sprijini acest sector. Sigur ca orice măsură de sprijin ea trebuie să dureze 3-4 ani după care sprijinul respectiv trebuie să se mute pe altă necesitate.

Eu mă uit pe cifre, s-au alocat anul trecut 60 de milioane de euro, anul acesta 40 de milioane pentru tomata, în 2018 – 47 de milioane în 2017 – 24 de milioane de euro. Mă uit şi pe datele INS, iar importurile au crescut”, a menționat ministrul pentru sursa citată.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.