Descoperă

Ehinaceea sau vraciul cu 1000 de mâini: beneficii și proprietăți

Ehinaceea sau vraciul cu 1000 de mâini: beneficii și proprietăți
Ehinaceea sau vraciul cu 1000 de mâini: beneficii și proprietăți

Echinaceea este o plantă medicament, folosită de sute de ani de vracii amerindieni. Numele florii a provenit prin prisma formei conice a capului. Dovezile beneficiilor sale au fost păstrate în piatră și piei de animale, fiind utilizată, în acea perioadă, contra răcelilor. Planta perenă a fost adusă în Europa de către exploratorii spanioli, ajungând și în restul lumii rapid.

Vraciul cu 1000 de mâini

Unul dintre cele mai importante beneficii ale acestei plante este rolul de întăritor al sistemului imunitar, având un mare conținut de vitamina A, vitamina E, un complex de vitamine B și minerale (calciu, sodiu, potasiu, fier), dar și de uleiuri volatile, glicoproteine și flavonoizi.

În secolele XVIII și XIX, echinaceea era o plantă medicament folosită des pentru a trata afecțiuni precum scarlatina, sifilisul, malaria, septicemia și difteria, fiind foarte populară în Statele Unite ale Americii până la apariția antibioticelor. În Europa, echinaceea a fost extrem de populară în Germania, fiind țara unde s-au efectuat cele mai multe studii pentru această plantă.

Planta este folosită și în ziua de azi pentru a ameliora simptomele răcelii, asemenea febrei, tusei și durerii în gât. În plus, este folosită datorită abilității de a întări sistemul imunitar. Conform studiilor, echinaceea are proprietatea de a reduce șansele răcelilor cu 58%. Oamenii de știință au descoperit că administrarea de 10g de echinaceea zilnic, timp de 10 zile, pot stimula sistemul imunitar.

Beneficii echinaceea

Un alt beneficiu al plantei este legat de tratarea afecțiunilor hepatice, protejând ficatul și având un rol detoxifiant. Ceaiul călduț de echinaceea poate reduce simptomele infecției urinare, iar o cremă cu echinaceea poate reduce riscul de infecții vaginale cu până la 16%.

Ceaiul de echinaceea poate avea efecte pozitive asupra afecțiunilor dentare, asemenea gingivitei și ajută la păstrarea dinților sănătoși.

Ehinaceea sau vraciul cu 1000 de mâini: beneficii și proprietăți

În ceea ce privește afecțiunile pielii, planta este folosită de sute de ani în tratarea eczemelor, a rănilor minore, a psoriazisului, înțepăturilor de insecte sau infecțiilor cutanate, având rol anti-inflamator.

De asemenea, planta luptă contra afecțiunilor sistemului nervos, cum ar fi ADHD, anxietatea, depresia sau fobiile sociale. Consumată cu regularitate, poate ajuta la menținerea unei tensiuni arteriale regulate, conform studiilor.

Așadar, consumul unei singure cești de ceai de echinaceea zilnic, poate avea următoarele beneficii:

  • stimularea sistemului imunitar prin activarea reînnoirii celulelor T
  • poate scurta o răceală ușoară cu 1-4 zile
  • reduce simptomele alergiilor
  • grăbește vindecarea herpesului
  • curăță ficatul, rinichii, sistemul limfatic și glandele
  • reduce apariția ridurilor
  • grăbește provesul de vindecare ale bolilor pielii, asemenea acenii sau eczemelor

Echinaceea este o plantă medicament folosită de sute de ani. Specialiștii recomandă să nu fie consumată excesiv. Dacă suferiți de o boală cronică, întrebați medicul înainte de consum.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă