Urzicile sunt unele dintre cele mai sănătoase plante ale primăverii. Acestea sunt renumite pentru proprietățile lor vindecătoare, analgezice, luptând împotriva anemiei, bacteriilor și fiind folosite ca plante medicinale de sute de ani.
Urzicile sunt poreclite ”focul vindecător” deoarece înțeapă la atingere, însă pot fi folosite și sub formă de tinctură și ceai. Una dintre cele mai cunoscute forme de consum este cea culinară, mâncarea de urzici cu usturoi, alături de mămăliguță, fiind unul dintre deliciile primăverii.
Urzicile pot fi consumate și în stare crudă, sub formă de salată, atunci când sunt stropite bine cu oțet.
Urzicile sunt bogate în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten, conținând cantități mari de fier, siliciu, magneziu şi potasiu, fiind o sursă foarte sănătoasă de proteine. Despre urzici se spune că schimbă sângele, adică ajută la detoxifierea organismului.
Beneficiile urzicilor
Luptă împotriva anemiei
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale urzicilor este legat de tratarea anemiei, datorită conținutului mare de fier, întărind sistemul imunitar. Astfel, urzicile au proprietăți antianemice, hemostatice şi remineralizante.
Scad glicemia și previn diabetul
Sucul proaspăt de urzici are abilitatea de a scădea indicele gliceic, fiind des recomandat diabeticilor.
Reduc durerile cauzate de artrită
Urzicile au și proprietăți antiinflamatoare, fiind recomandate în cazul durerilor de artrită și gută, iar compresele cu ceai de urzici pot fi folosite pentru a cicatriza rănile.
Stimulează lactaţia mamelor
Ceaiul de urzici este tonic și ajută la stimularea lactației mamelor și la energizarea lor după naștere. Bărbații pot consuma ceaiul de urzică pentru a crește în mod natural concentrația de testosteron.
Tratează mătreața
Tratamentul cu urzici era folosit de toate bunicile noastre. Pentru a îndepărta mătreața și a stopa căderea părului, puteți să vă spălați pe cap cu apa în care au fiert urzicile de trei ori pe săptămână.
Rețetă – mâncare de urzici cu usturoi
Ingrediente necesare:
- 700-800 de grame urzici
- o ceapă
- 5 căței de usturoi
- două linguri făină
- 500 ml apă în care au fiert urzicile
- 3 linguri ulei
- sare și piper
Mâncarea de urzici și usturoi este unul dintre preparatele preferate de primăvară ale românilor. Cea mai grea parte a acestui preparat constă în alegerea urzicilor, acțiune pentru care se recomandă folosirea mănușilor. Urzicile se spală în mai multe ape și se dau într-un clocot, apoi se pun la scurs și se toacă mărunt.
Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se pun la călit în puțin ulei. După ce s-au înmuiat, se adaugă făina și se amestecă la foc mic. Apoi, se adaugă din apa în care au fiert urzicile, în funcție de cum doriți să fie mâncarea – mai lichidă sau nu. După ce apa fierbe, se adaugă și urzicile, se asezonează cu sare și piper și se mai lasă pe foc timp de zece minute. Se servește cu mămăliguță caldă.