Trucuri și sfaturi

Recoltarea semințelor de ceapă și usturoi – când se face

Recoltarea semințelor de ceapă și usturoi - când se face
Recoltarea semințelor de ceapă și usturoi - când se face

În bucătăria tradițională românească, ceapa și usturoiul sunt alimente indispensabile care oferă preparatelor culinare un gust cu totul deosebit. Gospodarii care vor să cultive ceapă și usturoi an de an, recoltează semințele acestora.

Recoltarea semințelor de ceapă și usturoi

Recoltarea semințelor de ceapă

Semințele de ceapă pot fi recoltate de-abia din al doilea an de cultură, provenind de la florile de ceapă de soiuri. Semințele încep să se strângă după ce a înflorit ceapa, iar florile au început să se usuce.

Un lucru foarte important de reținut este că semințele de ceapă nu se recoltează de la hibrizi, doar de la soiuri. Momentul optim de recoltare este atunci când culoarea umbrelelor sau capetelor înflorite devine maro.

Pentru recoltare, tija și florile trebuie adăpostite la umbră, pe o foaie de hârtie, timp de câteva săptămâni. După această perioadă, veți observa că semințele încep să cadă singure, fiind de dimensiuni mici și de culoare neagră.

După ce florile s-au uscat și semințele au căzut, le puteți păstra într-o pungă de plastic până urmează a fi replantate anul următor.

Recoltarea semințelor de usturoi 

Pentru a recolta semințele de usturoi, va trebui să țineți cont de câțiva pași simpli. Alegeți, în perioada primăverii, câteva tulpine de usturoi pe care să le păstrați pentru semințe.

Acest lucru presupune să lăsați florile să se usuce complet, în pământ, până toamna. Astfel, florile se vor transforma în semințe de usturoi care pot fi replantate.

Bulbul de usturoi de la baza plantei, deși mult mai mic ca dimensiune, va fi, în continuare, comestibil și complet format.

Recoltarea semințelor de ceapă și usturoi - când se face

Beneficiile cepei și usturoiului

Ceapă – beneficii

Ceapa este un aliment care are un conținut bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de vitamina B, carbohidrați și substanţe cu proprietăţi antiseptice.

Eliberând oxid nitric în fluxul sanguin, ceapa ajută la scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale.

Ceapa are multe proprietăți antibacteriene și poate ajuta la combaterea bacteriilor periculoase precum Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și Bacillus cereus.

Consumul de ceapă menține sănătatea oaselor datorită conținutului de vitaminele C și K și ajută la întărirea sistemului imunitar datorită aportului adus de vitamina C.

Usturoi – beneficii

Usturoiul este cunoscut ca fiind un antibiotic natural, datorită conținutului de substanțe specifice cu efecte antibiotice precum alicina și garlicina care nu distruge bacteriile sănătoase din organism, stimulând, în schimb, creșterea nivelului de antioxidanți.

Usturoiul are proprietăți anticancerigene, antimicrobiene, antispastice, antihelmintice, febrifuge, stomahice, vasodilatatoare și hipotensive. De asemenea, conține săruri minerale, microelemente, inulină, un complex de vitamine A, B, PP, C.

Extractul de usturoi poate preveni apariția diabetului, datoriă puterii de a inhiba formarea și dezvoltarea substanțelor nocive produse de nivelul crescut de zahăr din sânge.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.