Descoperă

Ce verdețuri se consumă primăvara pentru o sursă nesecată de vitamine și minerale

Ce verdețuri se consumă primăvara pentru o sursă nesecată de vitamine și minerale
Ce verdețuri se consumă primăvara pentru o sursă nesecată de vitamine și minerale

Primăvara este sezonul în care natura reînvie și în care tarabele piețelor sunt pline de legume proaspete, menite să ofere organismului vitaminele și mineralele de care are atâta nevoie, mai ales după iarnă.

Verdețurile de primăvară conțin vitamina C, vitamina B6, folați, fitosteroli, atât de importanți pentru combaterea colesterolului și minerale asemenea potasiului, magneziului și fierului.

Cele mai cunoscute verdețuri de primăvară

Salata verde

Salatele verzi sunt printre cele mai cunoscute și populare verdețuri de primăvară, în special pentru că pot fi consumate în stare crudă. Acestea sunt perfecte atunci când sunt consumate ca garnitură și pot fi combinate cu ceapa verde, cu spanacul proaspăt, dar și cu alte legume.

Salata verde conține vitamina C și E, potasiu, magneziu și seleniu și este des recomandată în diete, având foarte puține calorii. În plus, combate depunerile de colesterol pe artere și inflamațiile din organism. Salata verde este un aliat al sistemului digestiv, datorită abilității de a reduce infecțiile din tractul digestiv.

Spanacul

Spanacul este o legumă extrem de sănătoasă, așa cum știm încă de când eram mici, datorită conținutului ridicat de fier. În plus, spanacul mai conține vitaminele B, E și K, dar și acid folic, luteină, carotenoizi, ceea ce înseamnă că ajută la îmbunătățirea vederii, a memoriei și că susține sistemul nervos.

Spanacul reglează tensiunea arterială, ajută la mineralizarea oaselor și previne arterioscleroza. Specialiștii recomandă ca spanacul să se consume cât mai mult în stare crudă.

Ce verdețuri se consumă primăvara pentru o sursă nesecată de vitamine și minerale

 Ceapa verde

Ceapa verde este perfectă pentru salate. Specialiștii recomandă ca aceasta să fie consumată în stare crudă pentru a beneficia din plin de nutrienții ei. Ceapa verde conține vitamina C, potasiu, alicină, cuercitină, acid folic, piridoxină (vitamina B6), fibre și antioxidanți.

Ceapa verde reglează nivelul zahărului din sânge, stimulează activitatea cerebrală și protejează inima și arterele, datorită efectului antioxidant. De asemenea, este un aliat al sistemului digestiv, stimulând dezvoltarea de bacili benefici în intestinul subțire. În plus, are un puternic efect antimicrobian și combate inflamațiile și infecțiile, inclusiv bacterii periculoase precum E. Coli.

Verdețuri de sezon

Urzicile

Urzicile sunt verdețuri foarte sănătoase care pot fi consumare în stare crudă atunci când sunt amestecate cu oțet. În acest fel, oțetul neutralizează acidul înțepător. Urzicile sunt adevărate surse de vitamine și minerale și conțin vitaminele A, B2, C, K, minerale asemenea calciului, fierului, siliciului, magneziului, fosforului, dar și fitonutrienți precum aminoacizi, acid folic, amine, polifenoli, carotenoizi.

Printre cele mai cunoscute beneficii ale urzicilor, se regăsesc tonifierea mușchilor și mineralizarea oaselor, datorită conținutului de calciu și fier. De asemenea, pot reduce tensiunea arterială și pot regla nivelul zahărului din sânge.

Untișorul

Untișorul este o verdeață care se găsește în păduri în perioada primăverii. Forma frunzelor este rotundă. Untișorul este plin de nutrienți, conținând vitamina C și B, potasiu, magneziu și mangan.

Untișorul are rol antibacterian, luptând împotriva ciupercilor și fungilor care pot coloniza pielea și tractul digestiv. În plus, stimulează digestia, salivația și tranzitul.

Leurda

Leurda este una dintre cele mai apreciate verdețuri de sezon, având un gust asemănător cu cel al usturoiului. Aceasta conține vitamina A, vitamina C și vitamine din seria B, minerale precum calciu, fier, fosfor și cupru și fitonutrienți precum carotenoizi și alicină.

Leurda este un atibiotic natural, având abilitatea de a combate bacteriile. În plus, reglează hipertensiunea arterială, combate colesterolul rău și echilibrează nivelul zahărului din sânge.

Ștevia

Ștevia este o sursă importantă de energie pentru organism, conținând vitamina A și C, fosfor, magneziu, potasiu, calciu și mangan. Aceasta trebuie consumată cât mai mult în stare crudă și poate regla nivelul zahărului din organism, poate reduce nivelul de colesterol și trigliceride și combate inflamațiile și infecțiile de la nivelul cavității bucale.

Loboda

Loboda este cunoscută pentru frunzele sale de culoare mov, fiind una dintre cele mai folosite verdețuri pentru ciorbele de primăvară. Aceasta conține vitamina C și K, magneziu, calciu, fosfor, seleniu, carotenoizi și proteine vegetale ușor de asimilat. Datorită efectului său laxativ și diuretic, loboda elimină apa din țesuturi, combate constipația și reglează tranzitul intestinal.

În pus, este responsabilă pentru producerea de noi celule roșii în sânge, fiind o sursă nemaipomenită de energie, stimulând metabolismul.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă