Coloritul frunzelor în perioada toamnei este un fenomen spectaculos, extrem de plăcut vizual pentru iubitorii de natură. Multitudinea de culori ale frunzelor, trecerea de la verde la arămiu, galben și portocaliu, oferă oamenilor un spectacol al naturii.
De ce îngălbenesc frunzele copacilor toamna
În perioada primăverii și a verii, frunzele copacilor sunt verzi datorită pigmentului principal regăsit în frunze, numit clorofilă. În cazul anumitor specii de copaci, frunzele dețin și alți pigmenți însă în cantitate mai mică.
Spre exemplu, pigmentul carotenoidă oferă frunzelor culoarea portocaliu, iar xantofila oferă culoarea galben. Totuși, fiind în cantitate mai mică, nu sunt vizibile decât în anumite momente.
Atunci când copacii intră în starea vegetativă și nu se mai produce procesul de fotosinteză, pigmenții pot ieși în evidență, învingând moleculele de clorofilă care începe să se descompună.
În acest fel, ceilalți pigmenți pot ieși în evidență, oferindu-ne un adevărat spectacol vizual natural. Unii dintre acești pimenți sunt cu adevărat spectaculoși.
Spre exemplu, anumiți copaci au pigmenți care apar doar în perioada toamnei, numiți antocianine care oferă nuanțe deosebite de roșu și mov. Acești pigmenți ajută copacul să sustragă nutrienți prin frunze, înainte ca acestea să cadă.
Ce facem cu frunzele căzute în perioada toamnei
Covorul de frunze căzute poate reprezenta un impediment în anumite situații. În cazul în care ne aflăm într-o livadă de pomi fructiferi, de exemplu, frunzele trebuie strânse pentru a nu duce la putrezirea plantelor de sub ele.
În plus, acestea formează un strat alunecos și sunt periculoase pe alei sau pe terase. De asemenea, frunzele de pe gazon trebuie constant îndepărtate pentru a nu duce la formarea petelor maronii.
Totuși, nu toate frunzele căzute pe jos reprezintă un factor negativ. Acestea pot avea efecte benefice în anumite situații, așa că nu trebuie strânse mereu.
Spre exemplu, frunzele pot reprezenta un compost excelent pentru plante, în special atunci când sunt introduse în substrat cu ajutorul unei săpăligi și lăsate să se descompună încet.
Pentru plantele care au nevoie de nutrienți, frunzele reprezintă fertilizatorii ecologici perfecți, hrănind plantele atunci când se descompun cu nutrienți valoroși.
Mai mult, un covor format din frunze poate oferi plantelor căldura necesară în perioada sezonului rece, menținând căldura și izolând zona. Desigur, în perioada primăverii, acesta trebuie îndepărtate pentru a permite plantelor accesul la oxigen și lumină.
Așadar, cu ajutorul frunzelor, puteți pune la dispoziție plantelor un humus proaspăt şi bogat, economisind, astfel și bani.
O altă metodă prin care vă puteți folosi de frunze este să le oferiți un adăpost aricilor care sunt deja pe cale de dispariție. Dacă faceți o movilă mică de frunze și rămurele, oferiți un cuib excelent aricilor pentru perioada iernii.
Aricii se hrănesc cu larve, râme și melci și vă pot ajuta să scăpați de dăunătorii nedoriți.