Atunci când calitatea solului unui teren arabil este afectată, caracteristicile și funcțiile acestuia, dar și capacitatea bioproductivă se deteriorează. Humusul este un factor extrem de important pentru sănătatea solului.
Ce este humusul?
Humusul este materia organică descompusă din sol, regăsită la o adâncime de 20, 30 de centimetri. Cu ajutorul acestei materii organice se asigură hrana plantei și se creează un strat de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor, datorită fitoalexinelor, substanțe cu rol asemănător anticorpilor.
Astfel, humusul este materia organică fie complet descompuă, fie aflată în diferite stadii de descompunere. Acizii humicii reprezintă componentul principal. Astfel, un sol bogat în humus este un sol fertil, iar un sol fertil asigură plantelor substanţele nutritive, apa şi aerul necesare pentru dezvoltarea corespunzătoare.
Cum se formează humusul?
Humusul se formează prin acțiunea de descompunere a materiei organice, sub acţiunea microorganismelor anaerobe şi aerobe. Spre exemplu, dintr-un hectar cu cereale păioase rezultă cca 4.000 kg de substanţă uscată (resturi vegetale) dintre care se formează aproximativ 400 kg de humus. Atunci când materia organică se descompune, intervin trei acțiuni:
- hidrolioza – acțiune care presupune desfacerea substanţelor complexe în compuşi simpli
- oxidarea şi reducerea – acțiuni care presupun continuarea transformărilor din primul pas
- mineralizarea totală – acțiune prin care rezultă substanţe minerale de nutriţie.
Astfel, în sol, se produce atât formarea humusului din materia organică, cât și descompunerea acestuia cu eliberarea de elemente nutritive.
Cum aflăm dacă solul este bogat în humus?
Un sol modest bogat în humus este atunci când conţine 3-5% humus şi un sol bogat în humus atunci când are 5-7% humus. În România, 7 milioane de hectare sunt sărace în humus, cu un procent de doar 2%. Institutul de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie a descoperit că dintre aproximativ 12 milioane de hectare de terenuri agricole, în jur de 7,5 milioane de hectare de teren arabil au o calitate afectată a solului.
Care este rolul humusului?
Humusul are un rol foarte important în nutriția plantelor, fiind un furnizor principal de elemente nutritive. Printre acestea, humusul oferă peste 90% din azotul şi 35-65% din fosforul necesar plantelor, punând la dispoziție energia chimică pentru activitatea microorganismelor din sol.
Alături de argilă, humusul creează complexul coloidal argilo-humic, cu scopul de a uni particulele de sol și formarea stratului acestuia. Humusul are proprietatea de a reține de şase ori mai multă apă decât substanţa uscată. Astfel, poate întârzia efectel secetei cu două săptămâni.
Humusul împiedică dezvoltarea buruienilor. O metodă des întâlnită de a produce humus este sistemul „îngrășămintelor verzi”. Acest proces presupune cultivarea unor plante, de obicei ierboase (lupinul, trifoiul, sparceta și sulfina) care sunt cosite în perioada de vegetație. Așadar, atunci când terenul este săpat, plantele ajung în sol, la o adâncime mică.
O altă metodă de a produce humus este prin folosirea de turbă sau compost, în perioada toamnei. Astfel, după ce terenui a fost curățat de toate resturile vegetale, la fiecare metru pătrat se adaugă fie câte 4 kilograme de turbă uscată, fie 6 kilograme de compost semidescompus. După săparea din timpul primăverii, turba sau compostul se vor îngloba în sol prin săpare.
Mulcirea este o altă variantă pentru crearea humusului, în perioada vegetației. Prin mulcire se înțelege procesul prin care se creează un strat artificial de 2-3 cm grosime la suprafața solului, format din talaș, scoarță de copac, rumeguș, sau alte deșeuri lemnoase și resturi vegetale.
Propunere de colaborare pentru etalonari si verificari metrologice;Suntem autorizati si atestati 17025 pentru domeniile de masurare;mase,forte,lungimi,presiuni,temperaturi,fizico-chimice si electrice.Daca sunteti interesati de serviciile noastre va rugam sa ne contactati.Multumimanticipat