Trucuri și sfaturi

Tratamente albine. Cum se manifestă Varroza albinelor, cea mai periculoasă boală

Tratamente albine. Cum se manifestă Varroza albinelor, cea mai periculoasă boală
Tratamente albine. Cum se manifestă Varroza albinelor, cea mai periculoasă boală

Sănătatea albinelor este unul dintre cei mai importanță factori pentru o producție cât mai mare și mai calitativă de miere. Apicultorii trebuie să acorde un interes intens asupra activităților realizate în stupină, în special pentru a preveni apariția bolilor și dăunătorilor.

Măsuri de prevenție

Pentru o bună prevenție a bolilor și dăunătorilor care pot afecta stupina, specialiștii recomandă următoarele măsuri preventive:

  • mătcile trebuie înnoite cu regularitate
  • stupii trebuie controlați pentru a detecta urme de boli sau dăunători în permanență
  • puietul mascul al familiei de albine trebuie verificat
  • echipamentul și materialul trebuie dezinfectat
  • produsele contamine trebuie distruse
  • rezervele de miere și polen trebuie să fie suficiente

Varroa Jacobsoni, un parazit periculos

Parazitul Varroa Jacobsoni, cu numele mai nou de Varroa Destructor este un parazit care se hrănește cu sângele albinelor. Astfel, albinele nu se mai pot apăra sau zbura cu aceeași capacitate, rămânând cu răni deschide. Acesta parazit este cel mai invaziv al famiilor de albine.

Cum se manifestă?

Pentru a depista apariția parazitului Varroa Jabobsoni trebuie să acordați atenție următoarelor semne:

  • apariția malformațiilor la albine și trântori
  • puietul este pestriț
  • larvele mor în poziții ciudate
  • părăsirea stupului de către albine
  • examinarea foii de control – dacă în lunile iunie și iulie cad între 5-10 bucăți/zi atunci albinele suferă

Tratamente Varroza

Varachet

Această substanță activă se răspândește cu ajutorul fumigațiilor, acționând prin contact molecular. Cel mai oportun moment de folosire al acestui tratament este toamna, atunci când nu mai există puietul în stupi. Astfel, se fac trei tratamente, la o săptămână distanță, atunci când temperatura depășește 12 grade Celsius.

Mavrirol

Substanța activă „mavrik” este administrată sub formă de benzi textile impregnate și acționează prin contact. Tratamentul este indicat atât pentru combaterea varozei, cât și pentru combaterea braulozei, utilizându-se după tratamentul cu Varachet, înainte de iernarea albinelor.

Acid formic

Acidul formic este o componentă regăsită în alimente, devenind o alternativă a medicamentelor de sinteză. Momentul oportun de utilizare al acestuia este la sfârșitul verii, după colectarea mierii din stupi.

Alte boli

O altă boală care poate apărea este nosemoza, regăsită în toți stupii în stare latentă. Condițiile de dezvoltare ale bolii sunt legate de lipsa igienei: stupii nedezinfectați, cu umiditate crescută, lipsa zborului de curățire, alimentație cu hrana proteică în momente inoportune. Dacă boala nu este la un nivel major, se pot aministra ceaiuri. În caz contrar, trebuie schimbată fie toată cantitatea de miere din stupi, fie toate elementele apicole (lăzi de stupi, rame etc.).

O altă situația posibilă este apariția bolilor micotice asemenea ascosfera.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *