Casa și Grădină

Ce este mulcirea și de ce este benefică solului

Ce este mulcirea și de ce este benefică solului
mulci beneficii

Mulcirea este procesul de acoperire al solului cu un strat protector, împiedicând efectele negative ale soarelui, uscării sau eroziunii. Astfel, solul este îmbunătățit, iar proprietățile acestuia reies mai bine.

Beneficiile mulcirii

Prin mulcire, solul își va mențime umiditatea mai mult timp oferind un mediu care creează rouă, prin schimbările de temperatură. În plus, mulcirea oferă circumstanțe avantajoase solului, prin menținerea organismelor vii. Prin procesul de putrezire, acestea ajung să hrănească solul. De asemenea, stratul de mulcire oprește creșterea buruienilor.

Mulcirea asigură solului un bun nivel de aciditate, stopează stropirea cu noroi pe timp de ploaie sau în timpul udării. Un strat de mulci va proteja plantele de diferențele de tempratură bruște, dar și de dăunători.

Exemple de mulci

Mulciul organic

Iarba cosită – după ce s-a uscat, iarba poate fi folosită ca mulci, fiind bogată în azot. Dacă nu este uscată corespunzător, aceasta se poate descompune mult prea rapid. Stratul de iarbă trebuie să fie subțire pentru a nu supraîncălzi solul.

Rumegușul – extrem de indicat pentru legume și fructe perene, acesta se poate folosi în combinație cu bălegar, cenușă, gunoi de la păsări.

Compostul de grădină – unul dintre cele mai indicate tipuri de mulci, compostul conține fosfor, ajutând la îmbunătățirea solului. În plus, compostul va proteja solul de schimbările bruște de temperatură.

Bălegarul maturat – este recomandat ca bălegarul să fie amestecat cu stratul superior de pământ pentru a pune în valoare toate substanțele nutritive.

Cetina de conifere – un tip de mulcire indicat pentru căpșuni, luptând împotriva atacului putregaiului cenușiu.

Mraniță de frunze – este un tip de mulci cu o bogată valoare hrănitoare. În plus, frunzele pot fi folosite alături de hârtie, cartoane sau ziare care nu pot fi utilizate singure.

De asemenea, se pot folosi în cantități limitate: coaja de ou, coaja de nucă, zațul de cafea sau resturile legumelor foarte bogate în azot, cum ar fi mazărea sau fasolea.

Mulciul anorganic

Pentru a evita reacțiile negative ale anumitor tipuri de mulci anorganic, se recomandă folosirea unui strat material geotextil. Astfel, se va permite circulația apei și a aerului.

Pentru mulciul anorganic se poate utiliza: marmura, calcarul, piatra decorativă, pietriș, keramzit.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.