Ouăle de rață sunt cu aproape 50% mai mari decât ouăle de găină și au un gust deosebit, mai aromat. Acestea sunt folosite mai rar de către publicul larg, însă reprezintă o sursă nemaipomenită de proteine.
Spre deosebire de ouăle de găină, coaja ouălor de rață poate fi de diferite culori, de la „culoarea oului de rață”, adică verdele deschis, până la bej mai deschis, maroniu cu nuanțe de gri sau albă.
Având coaja mai groasă decât a celor de găină, ouăle de rață au un termen mai mare de valabilitate. Culoarea gălbenușului este de un portocaliu aprins, având mai multă aromă și o consistență mai cremoasă.
Beneficiile ouălor de rață
Ouăle sunt alimente foarte sănătoase, oferind toți aminoacizii esențiali organismului pentru a construi proteine. Iată ce se regăsește în 100 de grame de ou de rață:
- calorii 185
- proteină 13 grame
- grăsime 14 grame
- carbohidrați 1 gram
- colesterol 295% din DZR (doza zilnică recomandată)
- vitamina B12 90% din DZR
- seleniu 52% din DZR
- riboflavină 24% din DZR
- fier 21% din DZR
- vitamina D 17% din DZR
- colină 263 mg
Ouăle de rață sunt extrem de hrănitoare datorită valorii nutriționale și compoziției echilibrate. Datorită grăsimilor, sunt ușor digerabile. Datorită proteinelor, ajută la menținerea și dezvoltarea masei musculare, contribuind și la controlul apetitului.
Pigmenții care oferă culoarea ouălor de rață au proprietăți antioxidante, așa că ajută la inhibarea acțiunii radicalilor liberi. Gălbenușul de ou conține carotenoizi, precum luteina, betacaroten, zeaxantina, ajutând la menținerea unei stări generale bune de sănătate.
În plus, consumul ouălor de rață poate să prevină riscul de apariție a afecțiunilor oculare, cataracta sau degenerarea maculară.
Conținutul de colină din ouăle de rață este foarte important, fiind vorba despre un nutrient care asigură buna funcționare a creierului și organismului, ajutând și la detoxifierea ficatului și la susținerea sistemului nervos.
Mineralele din ouăle de rață, precum seleniul, magneziul și zincul ajută la prevenirea stărilor de oboseală și combat depresia, asemenea conținutului de vitamina D.
Cum se pot utiliza ouăle de rață
Ouăle de rață sunt utilizate, în primul rând, în domeniul culinar, putând fi gătite asemenea ouălor de găină. Acestea se pot mânca fierte, poșate, prăjite, în omletă. De asemenea, ouăle de rață sunt foarte bune pentru prepararea deserturilor sau a produselor de patiserie, având gălbenușul mai mare, de o culoare intensă și un gust mai aromat.
Cu toate astea, trebuie să luați în considerare că albușurile de ouă de rață conțin mai puțină apă decât cele de găină, așa că se ard mai ușor atunci când sunt prăjite, iar atunci când sunt fierte prea mult capătă o textură cauciucată. Având mai puțină apă, albușurile de ouă de rață sunt ideale pentru prepararea cremelor.