Fierberea ouălor nu ar trebui să ridice prea multe probleme, fiind un mod de preparare foarte ușor a unui mic dejun sănătos și copios. Totuși, există mai multe variante de a servi ouăle fierte, iar oamenii tind să aibă preferințe diferite din acest punct de vedere.

Sfaturi utile de fierbere

În plus, timpul de fierbere diferă în funcție de tipul oului, fie că este de găină, de rață, de gâscă sau de prepeliță.

Totul se rezumă la timpul pe care îl acordăm fierberii, fiind imposibil să vedem cum arată oul dacă nu este un ou poșat. Astfel, dacă doriți să aveți ouă perfecte la fiecare mic dejun sau dacă este necesar să fie fierte tare, spre exemplu, pentru prepararea delicioaselor ouă umplute sau a salatelor cu ouă, atunci trebuie doar să urmați schema de mai jos.

Există șanse ca ouăle să fie prea moi sau chiar nefierte sau, din contră, să fie fierte prea tari și să nu poată fi servit gălbenușul moale cu pâine și unt.

Pare o activitate simplă, însă fierberea ouălor necesită câțiva pași simpli pentru a atinge perfecțiunea la fiecare masă. Spre exemplu, dacă nu vreți să crăpați coaja ouălor la fierbere, atunci asigurați-vă că le-ați lăsat timp de jumătate de oră să ajungă la temperatura camerei. Dacă le veți pune reci, din frigider, atunci există șanse mari să crape.

De asemenea, ouăle trebuie puse într-un recipient încăpător pentru a nu se suprapune. Atunci când apa va fierbe, ouăle se vor mișca, existând șansa să se atingă între ele și să se spargă. În plus, trebuie să puneți destulă apă în recipient, cât să le acopere pe toate, asigurând, astfel, o fierbere uniformă.

Cât timp se fierb ouăle în funcție de tipul acestora

Un alt aspect important este timpul necesar de fierbere în funcție de tipul oului. În timp ce oul de găină are coaja subțire, oul de rață are coaja mai groasă, așa că este necesar mai mult timp de fierbere. În plus, un ou de gâscă are dimensiunea mai mare, așa că necesită, de asemenea, un timp de fierbere mai mare.

Cum se fierb corect ouăle de găină, prepeliță, rață sau de gâscă și care este timpul optim de fierbere

Cât timp se fierbe un ou de prepeliță: fiind de dimensiuni mici, un ou de prepeliță se fierbe timp de un minut dacă doriți să fie moale și timp de 2 – 3 minute dacă doriți să fie tare.

Cât timp se fierbe un ou de găină: un ou de dimensiuni normale se fierbe în jur de 2.5 – 3 minute dacă doriți să fie moale și 6 – 7 minute dacă doriți să fie tare. Dacă oul de găină este mai mare, măriți, în ambele situații, timpul de fierbere cu un minut.

Cât timp se fierbe un ou de rață: având coaja mai tare, un ou de rață se fierbe cu 30 de secunde – un minut mai mult decât cel de găină. Așadar, dacă doriți să fie moale, atunci se fierbe timp de 3.5 – 4. 5 minute, iar dacă doriți să fie tare, atunci 7- 8 minute.

Cât timp se fierbe un ou de gâscă: oul de gâscă este mult mai mare în dimenisune, așa că fierbe timp de 9 – 10 minute dacă doriți să fie moale și timp de 13 minute dacă doriți să fie tare.

Cât timp se fierbe un ou de struț: fiind de dimeniuni și mai mari, oul de struț se fierbe timp de 50 de minute dacă vreți să fie moale și timp de 1.5 – 2 ore dacă doriți să fie tare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.