O veste bună pentru fermieri. Un nou sprijin pentru fermieri a fost aprobat de către Parlamentul European. Acesta poate ajunge până la 15.000 de euro pe fermă și până la 100.000 de euro pentru IMM-uri.

Banii vor veni din fondurile necheltuite din pilonul II al Politicii Agricole Comune

Această schimbare a survenit ca o propunere de modificare a Regulamentului european pentru a asigura un ajutor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în urma conflictului ruso-ucrainean. Propunerea a fost aprobată miercuri, 22 iunie, conform anunțului făcut de europarlamentarul român, Dan Motreanu, pe pagina sa oficială de Facebook.

Conform europarlamentarului, sprijinul va fi oferit din fondurile necheltuite din pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC).

”Am început sesiunea plenară de astăzi cu votul favorabil al propunerii de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 pentru acordarea unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

La solicitarea Grupului PPE și a celorlalte grupuri din Parlamentului European, Comisia Europeană a fost de acord să acorde măsuri suplimentare extraordinare din fondurile necheltuite în perioada 2021-2022 din pilonul II al Politicii agricole comune. Am votat această modificare a Regulamentului în regim de urgență, pentru ca statele membre să poată beneficia de timpul necesar implementării noului sprijin pentru agricultura europeană și pentru agricultorii noștri”, a transmis europarlamentarul Dan Motreanu, conform Agrointel.ro.

Plățile vor fi efectuate până la data de 15 octombrie 2023

De asemenea, oficialul transmite că sprijinul poate ajunge la suma de 15.00o de euro pe fermier și maxim 100.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cererile aplicanților vor fi aprobate până la data de 31 martie 2023.

”Sprijinul va lua forma unei sume forfetare unice de până la 15.000 de euro per fermier și maxim 100.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cererile de sprijin vor fi aprobate de autoritatea competentă până la 31 martie 2023 pentru fermierii și IMM-urile care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole, și urmăresc cel puțin unul dintre următoarele obiective:

economia circulară
gestionarea nutrienților
utilizarea eficientă a resurselor
metodele de producție favorabile mediului și climei.

Plățile către beneficiari vor fi efectuate până la 15 octombrie 2023.

În Grupul PPE, susținem fermierii și IMM-urile afectate de impactul invaziei Ucrainei de către Rusia, prin asistență de urgență pentru acoperirea costurilor suplimentare cu energia, îngrășămintele și furajele necesare continuării activităților agricole”, a completat europarlamentarul român, Dan Motreanu, conform sursei citate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.