Producătorii locali de legume se confruntă cu o mare problemă, an de an, legată de prețurile cu care își vând produsele către intermediari. Neavând spațiu sau condițiile potrivite de a ține produsele la rece un timp îndelungat, fermierii se văd nevoiți să le vândă către samsari cu prețuri extrem de mici pentru a nu le arunca.

În schimb, aceste produse ajung pe tarabele piețelor la prețuri duble de cele mai multe ori, iar marile lanțuri de magazine cumpăra foarte rar legume de la producătorii români.

Scumpirile din ultima vreme afectează mult producătorii locali

În plus, în ultima vreme, scumpirile au îngreunat și mai tare situația fermierilor români care aproape nu-și mai recuperează investiția, fără a mai avea speranțe la un profit.

Spre exemplu, în Buzău, acolo unde există un mare bazin legumicol, producătorii sunt nemulțumiți de această situație, observând că prețul pe care trebuie să-l ofere samsarilor ca să nu rămână cu produsele perisabile este extrem de mic.

“Noi ca să mai vindem la piață, la câte legume facem, nu reușim. De multe ori intermediarii câștigă mai mult ca noi, noi avem investitie mare în spate”, declară Ionel Mușătoiu, legumicultor, pentru Antena3.ro.

În aceste condiții, majoritatea legumicultorilor se gândesc să renunțe la culturile lor în anii care urmează, fiind presați de creșterea prețurilor și nemotivați de câștigurile aproape inexistente.

“O să mai vedem ce e mai rentabil. Am avut și varză, și roșii, pepeni, care nu au dat randament. Mai câștigat eram dacă puneam porumb. Renunț la ele, nu mă mai chinui. Cheltuială mare pe un hectar”, completează fermierul pentru sursa citată.

Producătorii locali trebuie șă-și vândă marfa la preț mic și din cauza importurilor

La începutul primăverii, legumele și fructele din piețe aveau prețuri destul de mari, însă, în plin sezon, aceastea au scăzut drastic. Unii fermieri susțin că nu-și pot vinde produsele la prețuri mai mari din cauza importurilor.

“Prețul la producător, acum, variază între 2 lei și 1 leu/kg. Spuma este 2 lei/kg. Tomatele timpurii care s-au obținut în solariile fără căldură sunt pe finalul recoltării, sunt cele mai mai micuțe, de calibrul doi, care se dau cu 1 leu/kg la poarta fermei.

Cele mai frumoase provin de la fermierii care culeg pentru prima dată și costă 2 lei/kg. Ori un preț de 2 lei/kg înseamnă faliment, sper să nu țină mult, sperăm ca în câteva săptămâni să revină și să fie cel puțin 3-3,5 lei/kg, un nivel care să ne permită să mergem mai departe“, a declarat Ion Păunel pentru Puterea.ro.

Prețul producătorilor pentru roșii este de 2 – 2 lei și 50 de bani, însă, atât în piețe, cât și în marile magazine, acestea se găsesc la prețuri cel puțin duble.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.