Una dintre cele mai importante sărbători din prima lună de vară este prăznuirea Sfinților Petru și Pavel, pe data de 29 iunie. În pregătire pentru această sărbătoare, credincioșii țin post. În 2022, postul a început pe 20 iunie și ține timp de 8 zile, până pe 29 iunie.

De ce sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel sărbătoriți împreună

Conform Sfintei Scripturi, cei doi Apostoli sunt sărbătoriți împreună deoarece și-au mărturisit în comun dumnezeirea lui Hristos. Petru, la întrebarea Mântuitorului: “Dar voi cine ziceți că sunt Eu?” în numele tuturor apostolilor a răspuns: “Tu ești Hristos Fiul lui Dumnezeu celui Viu” (Matei 16, 16). Iar Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola către Coloseni, capitolul 2, versetul 9: “Căci întru El, în Hristos, locuiește trupește toată plinătatea Dumnezeirii”.

În plus, cei doi Apostoli au fost închiși în temniță împreună și au murit în aceeași zi. Aceștia au fost întemnițați în închisoarea mamertină din Roma, reușind să-și convertească temnicerii la creștinism. Se spune că prin ruga lor neîncetată, în mijlocul temniței a apărut un izvor care se poate vedea și în zilele noastre.

Viețile Sfinților Petru și Pavel

Sfântului Petru, numit Simon la naștere, i s-a schimbat numele chiar de către Iisus Hristos, fiind numit Chefa, în traducere Petru, care însemna piatră. Acest nume simbolic duce cu gândul la tărie, la putere și statornicie. Sfântul Pavel s-a numit Saul, numele de Pavel primit la botez simbolizând ceva mic, adică o persoană smerită, lipsită de aroganță.

Sfântul Petru era pescar și L-a cunoscut pe Iisus, devenind ucenicul Lui atunci când Mântuitorul le vorbea oamenilor la țărmul lacului Ghenizaret. Ca să fie mai bine auzit, Iisus S-a urcat pe barca lui Simon. Atunci când Iisus a terminat de vorbit oamenilor, l-a pus pe Simon să pescuiască, după ce o noapte întreagă nu prinsese nimic.

Atunci, Simon a observat că a prins în plasele sale foarte mulți pești și a rostit: “Ieși de la mine, Doamne, că sunt om păcătos”. Iisus i-a răspuns: „Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni”. În acel moment, Simon, devenit Petru, L-a urmat pe Iisus.

Sfântul Pavel era prigonitor al creștinilor. Atunci când a fost trimis în Damasc să aresteze creștinii, a fost martorul unei minuni pe drum. A fost învăluit de o lumină puternică și i s-a spus: “Saule, Saule de ce mă prigonești? Dar cine ești Tu? Eu sunt Iisus pe care Tu Il prigonești. Și ce trebuie să fac? Du-te în Damasc în casa lui Anania și acolo ți se va spune ce trebuie să faci.”

Ajungând în casa lui Anania, Sfântului Apostol i s-a tălcuit Evanghelia, ajungând să se boteze pe loc și să primească numele de Pavel.

Sfinții Petru și Pavel s-au dedicat întru totul credinței, fiind persecutați și uciși în aceeași zi, pe data de 29 iunie, anul 67. Sfântul Petru a primit moartea prin răstignire, cu capul în jos, ca un afront la credina sa în Iisus. Sfântul Pavel, fiind cetățean roman, a fost ucis prin tăierea capului.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă