Astăzi, 29 iunie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi sfinți sunt sărbătoriți împreună deoarece au fost uciși, în numele credinței, pe data de 29 iunie, în anul 67, în timpul prigoanei creștine declanșată de Împăratul Nero.

Tradiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Conform tradiției populare, în această zi trebuie să purtăm în buzunar pelin sau usturoi. De asemenea, se împart mere dulci și miere apropiaților, urându-le sănătate și spor în toate. Se spune că, pentru a avea spor în casă tot restul anului, e bine să dai ceva de pomană astăzi. În acest scop, se duc pachete la biserică pentru a fi sfințite. În aceste pachete se pun, de obicei, colaci, mere și lumânări.

Mamele confecționează un talisman pentru fetele lor tinere. Acesta constă într-o punguță roșie în care se pune usturoi sau pelin. Fetele trebuie să poarte talismanul cu ele timp de trei zile pentru a fi ferite de ghinion.

Începând cu această zi, cucul și privighetoarea nu mai cântă. Se spune că nu e bine să tune de Sânpetru, pentru că nucile și alunele nu se vor mai face și vor fi viermănoase.

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, în această zi nu se spală, nu se coase și nu se fac munci grele. De asemenea, conform tradiției, de Sfinții Petru și Pavel nu se scutură merii, alminteri oamenii cheamă grindina care le va distruge recoltele.

Tradițional, această sărbătoare este legată de animalele sălbatice, iar unul dintre obiceiuri spune că astăzi nu se pun capcane pentru lupi și nu se trage asupra lor cu focuri de armă, fiind o zi în care pot fi îmblânziți.

Rugăciunea care se rostește de Sfinții Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră.

Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.

Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ.

Amin.”

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă