Ouăle de gâscă, deși mai puțin populare decât cele de găină, sunt mult mai valoroase din punct de vedere nutrițional. În plus, acestea sunt mai mari și conțin un gălbenuș mai mare. Din punct de vedere al gustului, ouăle de gâscă sunt mult mai aromate decât cele de găină.

Valoarea nutrițională a oului de gâscă

Conform specialiștilor, ouăle de gâscă sunt mai sănătoase decât cele de găină. De regulă, un astfel de ou cântărește în jur de 200g, iar 100g de ou de gâscă conțin 185 de calorii. De asemenea, în 100g regăsim în jur de 14g de proteine, 1,5g carbohidrați și 13g de grăsimi.

Ouăle de gâscă mai conțin:

 • minerale esențiale importante pentru sănătate: fier, calciu, fosfor, potasiu, sulf
 • vitaminele A, D și E, K, precum și vitaminele B
 • gălbenușul unui ou de gâscă este bogat într-o substanță atât de unică precum luteina, un puternic antioxidant.
 • substanța colină, care ajută la sănătatea ficatului.

Astfel, ouăle de gâscă ajută la sănătatea oculară, întăresc vasele de sânge, elimină substanțele nocive din organism, ajutând, astfel, ficatul. În plus, ouăle de gâscă susțin sistemul genito-urinar.

Datorită coținutului de fier, ouăle de gâscă ajută la prevenirea anemiei.

Ouăle de gâscă ajută la formarea fibrelor musculare, datoriă conținutului proteic, așa că sunt de mare ajutor sportivilor de performanță.

În plus, consumul de ouă de gâscă are un efect favorabil asupra activității mentale, ajutând la inducerea unei stări de relaxare.

Unicul dezavanjaj al ouălor de gâscă este legat de conținutul mare de colesterol, așa că se recomandă consumul echilibrat.

Cum se utilizează ouăle de gâscă

Ouăle de gâscă pot fi folosite ca ouăle de găină. Se pot găti în omletă, se pot prăji, se pot fierbe și se poșează. De asemenea, se pot utiliza în rețete, având însă grijă la adaptarea cantității. De obicei, un ou mediu de gâscă înlocuiește două ouă de găină mai mari.

De asemenea, ouăle de gâscă sunt mult mai aromate decât cele de găină, oferind un aspect delicios preparatelor dulci datorită gălbenușului său mai mare și mai colorat. Profesioniștii folosesc ouăle de gâscă pentru prepararea pastelor făinoase, fiind o combinație ideală între gălbenușul puternic colorat și aromat și albușul bogat în proteine.

Gălbenușul oului de gâscă poate fi utilizat și în cosmetică, având un efect minunat asupra pielii și părului. Acestea au efect de întinerire, de tonifiere și de hidratare.

Spre exemplu, puteți obține un calmant natural care tratează iritațiile folosind gălbenuș de ou de gâscă și roșii proaspăt zdrobite. Împotriva tenului gras, puteți obține o mască naturală folosind albușul oului de gâscă și puțină zeamă de lămâie.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

  You may also like

  Leave a reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  More in Descoperă