Trucuri și sfaturi

Cum se taie via. Noțiuni de bază pentru o lucrare corectă

Cum se taie via. Noțiuni de bază pentru o lucrare corectă
vita de vie, tăieri de vie

Tăierea viței-de-vie este o lucrare foarte importantă care influențează calitatea și cantitatea strugurilor. Vița-de-vie este o liană și crește cel mai adesea în lungime. Astfel, vor crește mai multe frunze și mai puține fructe. În timp, strugurii vor fi mai mici în dimensiune și mai puțin dulci. Acest proces se petrece din cauza resurselor consumate de frunze și tulpini.

Tipuri de tăieri de viță-de-vie

Tăierile de formare – pentru a oferi forma dorită butucilor, în primi 3-5 ani de la plantare, se efectuează acest tip de tăieri.

Tăieri de rodire – această tăiere este executată cel mai des. Astfel, se direcționează procesul de creștere și de fructificare. Rezultatul acestui procedeu este o recoltă mult mai bună, de o calitate superioară.

Tăieri de regenerare – în cazul plantațiilor de vie bătrâne, neroditoare, se pot efectua tăieri de regenerare. Acest proces se efectuează atunci când via este în perioada de declin. Butucii se pot reface, iar rodirea poate reîncepe.

Tăieri speciale – în cazul în care butucii au fost afectați de condiții meteorologice nefavorabile, intervin aceste tăieri.

Tăierea de rodire, de fructificare, este cea mai importantă și se execută în fiecare an în perioada de repaus vegetativ. Așadar, tăierea are loc în uscat, cu scopul repartizării optime a elementelor viței. De asemenea, tăierea de rodire are ca rezultat regenerarea și sporirea productivității.

Tăierea de rodire are trei sisteme principale. Primul este sistemul de tăiere scurt, presupunând că lăstarii pentru recoltă se taie la 2-3 ochi în fiecare an. Al doilea sistem este de tăiere lung, cu arcuirea ulterioară a coardelor. Se lasă corzi de rod de 6-12 ochi, care apoi se arcuiesc la legat. Cel de-al treilea sistem este de tăiere mixt cu formarea verigii de rod. Acesta include elemente și din sistemul scurt și din sistemul lung.

Perioada optimă pentru tăierile de regenerare a viei

Procesul tăierii de rodire se execută în perioada de repaus fiziologic al plantei. Așadar, se poate face de la căderea frunzelor în perioada toamnei, până la dezmuguritul din perioada primăverii. În cazul în care tăierea se face iarna, este indicat să se lase o încărcătură pe rod mai mare, urmând să fie corectată în primăvară. Această corectură se face în funcție de pierderile de muguri provocate de temperaturile scăzute.

Există multe aspecte de care viticultorii trebuie să țină cont pentru tăierile de rodire. Acestea nu presupun doar retezarea unor lăstari. Spre exemplu, elementele de rod să provină din coarde de un an formate pe lemn de doi ani. În fiecare an, elementele de coardă care au rodit trebuie înlocuite cu altele noi.

Foarfeca trebuie să fie poziționată cu lama spre butuc. Lemnul nu trebuie zdrobit, ci retezat, iar tăietura trebuie să fie netedă și se efectuează perpendicular. În cazul în care elementele tăiate au o grosime de peste 1 cm, ar putea fi necesare tratamente cu fungicide.

La efectuarea tăierii, coardele de rod trebuie să fie lăsate la o grosime cuprinsă între 6 și 12 mm. Scurtarea coardelor se face chiar deasupra ochiului, iar tăierile doar pe o singură parte a lemnului multianual. Spațiul tăiat trebuie să fie cât mai mic, iar fiecare butuc necesită o tăietură particulară.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.